Eleiko Öppen collar – vinnare av årets Grand Award of Design

Vinnare av Grand Award of Design är Eleiko, i huvudkategorin Gold. Tävlingen avgjordes i hård konkurrens med finalisterna Stilride och Wayout International.

– Teknikföretagen korar återigen med stolthet landets starkaste design i Grand Award of Design. Eleiko är en fantastisk vinnare, som grundades ur idén att skapa världens bästa skivstång. Med ny innovativ design visar företaget varför det varit en världsledare inom styrkeutrustning under åtta decennier, säger Teknikföretagens vd, Pia Sandvik.

Eleiko vinner med sin nya uppfinning och produkt Öppen, som är en precisionstillverkad och innovativ klov (engelska: collar) som håller vikterna på plats vid tyngdlyftning. Öppens unika design inkluderar nya smarta egenskaper som inbyggda magneter, en enhandsmanövrerad spak och kraftfull klämkapacitet.

Grand Award of Design instiftades 2003 av Teknikföretagen och är ett prestigefyllt svenskt pris som uppmärksammar produkter och tjänster som utmärker sig i kreativitet, hållbarhet, innovation, funktionalitet och affärspotential. Syftet är att lyfta fram design som en nyckel till konkurrenskraft och lönsamhet.

År 2023 delades priset ut i två kategorier av Teknikföretagen och Techarenan för enastående design med betydande affärspåverkan. Vinnaren i Guldkategorin erhåller 250 000 SEK. Juryns bedömning grundar sig på kriterierna designexcellens, kommersiell framgång och hållbarhet. Vinnaren i kategorin Pioneer, som koras på kriterierna designexcellens, kommersiell potential och hållbarhet erhåller 100 000 SEK.

Juryn för huvudkategorin Gold i Grand Award of Design är:

Ann Granberg, Head of Design Practice Excellence, Lynk & Co Design
Jonas Pettersson, Co-Founder, FUWL
Michael Henriksson, VP & Head of Design, Bang & Olufsen
Camilla Kullborg, VP Global Startup Technology Scouting, ABB/Synerleap
Andreas Säfström, Head of Design & User Experience, Ericsson
Julia Valentin, Director of Communication, Teknikföretagen