Skapa viktiga vanor för dina medlemmar

I gymbranschen vill vi gärna ett våra kunder ska ge upp sina ”dåliga” vanor och ersätta dem med hälsobefrämjande ”goda” vanor.

Låt oss prata om vanor. En vana är ett inlärt mönster som vi har en tendens att upprepa. Några gånger försöker vi ge upp en vana, medan andra gånger försöker vi skapa nya vanor. Och vilka egenskaperna har egentligen dina allra bästa medlemmar? De som inte viker ner sig utan tränar på regelbundet och stannar kvar länge. Vilka beteende levererar de?

Här är 7 vanor som skapar en fantastisk medlem.

Träningsregelbundenhet

Det är glasklart att den bästa vanan är – att regelbundet besöka gymmet. Tänk på att – det är regelbundenheten du vill komma åt. Det kan vara 1 ggr per vecka, 3 gånger per vecka eller kanske 5 ggr per vecka. Här finns inget rätt eller fel utan det är regelbundenheten som du ska eftersträva. Fråga därför efter medlemmens mål – ”Om vi ser på det realistiskt baserat på allt som händer i ditt liv – hur många gånger per vecka vill du besöka oss för att känna dig väldigt nöjd”? Sedan är det din uppgift att hjälpa dem uppnå detta mål – om och om igen.

Interaktioner ”öga mot öga”

Ja visst är det så, några medlemmar kommer (och lämnar) ditt gym med sina hörlurar på. Några andra är bara lite blyga (vilket kan vara en dåliga vana som du vill bryta). Men alla ska uppmärksammas personligen minst en, helst flera, gånger de besöker ditt gym. Ju fler interaktioner desto längre stannar de kvar som en aktiv kund. Att någon både ser och bekräftar mig – ger en härlig självkänsla. Självklart måste personalen på så många sätt som möjligt skapa ett tillfälle att interagera öga mot öga med kunden. Men tänk på att positiva kontaktar mellan olika medlemmar är minst lika viktigt. 

En av personalens viktigaste uppgifter är därför att introducera olika medlemmar för varandra. En liten push från er sida kan skapa många goda och varaktiga kontakter. En bra medlem har som vana att både vilja prata med personal och andra medlemmar.

Regelbundna programutvärderingar

Detta är den viktigaste interaktionen för dina bästa medlemmar, och det ska alltid vara en positiv upplevelse. När det är dags för ”ett nytt program i gymmet” finns ett gyllene tillfälla att omvärdera mål, fira resultat, diskutera övningar, hitta motivation för nya matvanor, ta hand om eventuella klagomål osv. Vid slutet av varje programutvärdering får du aldrig glömma att boka tid för nästa tillfälle du träningsprogrammet ska justeras. Det ska inte vara om 4-6 veckor utan när din medlem vill att nästa program ska formas. Om du kan skapa en vana där medlemmen verkligen ser fram emot att jobba mot sina mål och regelbundet utvärdera sin program – då har du en kund som stannar länge.

Gruppträning

Bildkälla: Les Mills

Kanske är inte gruppträning något för alla men det är den bästa träningen för många. Nya medlemmar som snabbt börjar att utnyttja gruppträningsklasser bildar regelbundna träningsvanor och stannar längre. Försök därför att övertyga varje ny medlem att prova en klass, och sedan upprepa detta. Kanske kommer du inte alltid att lyckas, men de du vinner över kommer att tacka dig eftersom de nu mycket enklare kan bygga upp en positiv vana.

Hänvisa gymmet till sina vänner

En vana som alla gymägare vill att deras medlemmar ska ha är – att ta med sina vänner till gymmet. Speciellt bra blir det om det är en repeterbar vana som händer om och om igen. Det innebär inte bara fler potentiella intressenter att konvertera till medlemmar utan befintlig medlem som tar med sina vänner kommer att trivas bättre och stanna längre.

Läsa all kommunikation

Eller mer noggrant, ta mot, öppna, läsa och agera på meddelanden. Vi pratar om budskap som du sprider via e-post, sms, hemsida eller via sociala medier. Fylld med intressant läsvärde, länkar och möjlighet att dela. Dina bästa medlemmar har som vana att läsa det du kommunicerar ut. Men då måste budskapen vara intressanta och relevanta, något att se fram emot. I genomsnitt visar branschen på ett öppnande av epost på ca 20% men du ska inte nöja dig med något under 50%. Om du inte är närmare 50% eller mer, då håller ditt innehåll inte tillräckligt hög klass.

Återkoppling

Oavsett hur du samlar in dina medlemmars åsikter – behöver du få till en vana där dina medlemmar ger dig sin feedback kring allt som ni levererar. Kom ihåg att ditt gym finns där för dina kunders skull. Du ska leverera vad de efterfrågar och då är det bra att regelbundet få in deras åsikter. Och ge dem ”feedback på deras feedback” – återkoppla till medlemmarna vilka åtgärder ni planerar framöver.

Bygg dessa vanor både hos dina medlemmar och din personal – detta gör ditt gym till en inspirerande arbetsplats fylld med supernöjda kunder!