Friskis&Svettis tog rörelseglädjen till FN:s högnivåmöte

Den 27 september hade FN högnivåmöte i New York om icke smittsamma sjukdomar. Sverige bidrog med kunskap. Och rörelseglädje! Friskis & Svettis var på plats kvällen innan och bjöd FN-delegaterna på ett träningspass. Med svett och skratt visade Friskis vikten av att bryta stillasittandet och att göra det med lusten i fokus.

Icke smittsamma sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes är vår tids stora utmaning inom hälsa. FN har haft ett par högnivåmöten om icke smittsamma sjukdomar och den 27 september 2018 var det dags igen. Syftet var då att följa upp de globala och nationella åtgärderna för att förhindra människor från att dö i förtid. Syftet var också att enas om en politisk deklaration som stakar ut vägen mot en friskare framtid.

En viktig del i kampen mot icke smittsamma sjukdomar handlar om att arbeta förebyggande och motverka de vanligaste riskfaktorerna: rökning, alkohol, ohälsosamma matvanor. Och stillasittande. Det är här Friskis kommer in i bilden.

– ”Att börja och fortsätta träna handlar om att hitta sin egen lust till rörelse. Friskis&Svettis vill göra rörelse till en självklar del i livet genom att skapa lättillgängligt träning av hög kvalitet. Med Jympa ger vi en allsidighet i träningen som många gillar och mår bra av. Människor, musik och rörelser skapar tillsammans en otroligt häftig energi”, säger Nina Forsberg, tränings- och utbildningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av tre Friskis-representanter i den svenska delegationen.

Foto: Friskis&Svettis

“Vi såg flera breda leenden”

Evenemanget Jump The Talk hölls kvällen innan högnivåmötet på grönytorna utanför FN-högkvarteret. På Jump The Talk fick deltagarna bland annat se och uppleva goda exempel på hur fysisk aktivitet kan förmedlas. Nina och Nick, två erfarna Friskis-ledare, körde 30 minuter Jympa.

–  ”Jympans härma-och-häng-på-pedagogik kickade igång deltagarna direkt. Musiken inspirerade och vi såg flera breda leenden under passet. Flera kom fram efteråt och berättade om hur kul det var och att det kändes skönt i kroppen”, berättar Nina.

Tredje Friskis-representanten var Annika Gärderud, tränings- och utbildningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks. I den svenska delegationen ingick också bland annat Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden.

– ”Att Friskis blev utvalda att vara en del av det här högnivåmötet är så häftigt! Jag är stolt över alla Friskis funktionärer som varje dag bidrar till att sprida rörelseglädje och skapa förutsättningar för rörelse”, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.