Hur du skapar en hälsosam arbetsmiljö med ett personalgym

Att ha ett företagsgym eller personalgym kan vara en fantastisk förmån för både arbetsgivare och anställda. Det främjar en hälsosam arbetsmiljö och hjälper till att öka produktiviteten. För dig som funderar på att bygga ett personalgym så har Gymleco här samlat sina bästa tips på hur du kan komma igång, planera och underhålla gymmet.

1: Planera och utvärdera behoven: Innan du börjar bygga ditt företagsgym är det viktigt att planera och utvärdera behoven hos dina anställda. Genom att genomföra en enkät eller en diskussion kan du få värdefulla insikter om vilken typ av träning och gymutrustning som efterfrågas.

2: Utforma utrymmet: Se till att det finns tillräckligt med utrymme för flera medarbetare att träna samtidigt och att personalgymmet är välventilerat och ljust. Planera även så att det finns omklädningsrum, duschar och förvaringsutrymmen.

Ett tips är att få en 3D layout av rummet med gymutrustning innan ni börjar bygga. Då kan du se vilken träningsutrustning som får plats utan att det blir för trångt.

Compentia AB fick en 3D layout innan de beställde sin gymutrustning.

3: Välj rätt gymutrustning: Starta med ett grundläggande utbud av träningsutrustning men i ett brett utbud av vikter för att tillgodose olika fitnessnivåer. Investa i basutrustning såsom dämpargolv, löpband, hantlar, skivstång med vikter, bänkpress och knäböjsställning och träningsbänk för att sedan utöka med det du märker används mest eller som efterfrågats. På det sättet får du en mindre startkostnad och ser till så att gymmet anpassas utefter personalens användning och önskemål.

4: Investera i hållbarhet: Om du investerar i träningsutrustning med hög kvalitet så gör du en långsiktig och hållbar investering. Du och dina anställda kommer att kunna använda träningsutrustningen länge, du slipper återkommande underhåll- och servicekostnader, gymutrustningen kommer att se bra ut år efter år och du kommer till och med ha ett andrahandsvärde på gymprodukterna om till exempel företaget flyttar och du behöver sälja av träningsutrustningen.

Consid AB har ett personalgym i Karlstad på 25 kvadratmeter som är helt utrustat av Gymleco.

5: Skapa en trygg miljö: Säkerhet är avgörande i ett företagsgym. Sätt upp tydliga anvisningar för användning av träningsutrustningen och uppmuntra till att använda rätt teknik. Om möjligt, anlita en PT eller träningsinstruktör som kan ge vägledning och upprätthålla en trygg träningsmiljö. Se även till att gymmet rengörs kontinuerligt för att förhindra underhåll och smittspridning. Dammsug runt och i löpbandet kontinuerligt och torka av gymmaskinerna med skonsamt rengöringsmedel.

6: Främja användningen: För att få ut det bästa av ditt företagsgym är det viktigt att främja dess användning. Informera dina anställda om gymmets fördelar och erbjud incitament för att uppmuntra regelbunden träning. Du kan organisera träningsutmaningar, arrangera gruppträningar och hyra in en PT.

Better Bodies och Gasp har både företagsgym i Stockholm och i USA, ovan är en bild från Stockholm. Gymmen har väldigt olika ytstorlekar men båda är utrustade med Gymleco.
Atleten Branch Warren i Destination Dallas i USA. På gymmet i Dallas tränar personalen tillsammans med sina medlemmar och community. Gymmet är en hub för träningsintresserade och lockar folk från hela världen.

7: Ta hänsyn till grannar och medarbetare: Det är vanligt att personalgymmet är i anslutning till kontor eller till ett annat företag. Därför vill du se till så att du minimerar ljudet från gymmet så mycket som möjligt för att inte störa dem som arbetar. Köp in ett tjockt dämpargolv så dämpar du ljudet från hopp och vikter som droppas i golvet. Du kommer även få ett snyggt enhetligt utseende på gymmet och skydda golvet under.

8: Erbjud hälsorelaterade resurser: Ett personalgym kan vara en del av en bredare satsning på hälsa och välbefinnande. Erbjud hälsorelaterade resurser som kost- och näringsrådgivning, hälsosamma mellanmål eller till och med ergonomiska utbildningar. Genom att främja en holistisk syn på hälsa kan du skapa en positiv och stödjande arbetsmiljö.

Ett företagsgym kan vara en investering i dina anställdas välbefinnande och produktivitet. Genom att planera noggrant, skapa en trygg miljö och främja användningen kan du bygga ett personalgym som blir en värdefull tillgång för ditt företag.

Kontakta Gymleco om du är intresserad av kompakt och underhållsfri gymutrustning av hög kvalitet. Få en kostnadsfri 3D layout av ditt utrymme och en personlig kontakt som hjälper dig från planering till färdigt gym. Läs mer om företagsgym i Gymlecos guide eller ta en titt på deras färdiga företagspaket.