Ny skribent på Sweaty Business – Jenny Sunding

  Jenny Sunding

  Sweaty Business satsar under 2023 på att både öka och bredda innehållet och presenterar därför en duktig skribent som ska bidra till just detta – varmt välkommen hälsar vi Jenny Sunding.

  Jenny har en lång och gedigen erfarenhet inom mediebranschen. Senast kommer hon ifrån rollen som marknadschef hos Marathongruppen, dessförinnan var hon bland annat redaktör för hälso- och livsstilsinnehåll på tidningen Metro samt har arbetat som personlig tränare, löpcoach och föreläsare.

  Hos Sweaty Business kommer Jenny initialt bidra med intervjuer med inspirerande, spännande och intressanta profiler i och kring tränings- och hälsobranschen.

  För att bekanta oss lite med Jenny så passade vi på att ta henne lite på pulsen.

  Vad gör du i övrigt, rent yrkesmässigt?

  – Just nu driver jag eget som frilansande skribent och konsult inom copywriting och marknadsföring. Mina specialämnen är träning, hälsa och friluftsliv. Jag tycker om friheten i frilanslivet, och att dagarna är väldigt omväxlande.

  Vad tränar du helst själv?

  – Jag är en inbiten löpare som allra helst springer i bergs- och fjällterräng. I sommar ser jag bland annat fram emot ett maratonlopp nere i Chamonix runt Mont Blanc. För att hålla mig stark och så skadefri som möjligt kompletterar jag löpningen med styrketräning och yoga. Jag är också nybliven klättrare. Det är grymt kul, trots att jag faktiskt är väldigt höjdrädd…!

  Har du någon ”träningsfilosofi”?

  – Alla träningspass kommer inte att kännas härliga eller jätteroliga i stunden, men med det sagt ska träningen alltid vara och ses som en belöning för kroppen – aldrig ett straff. 

  Vilken är enligt dig den största tränings-/hälsomyten?

  – En av de mest seglivade träningsmyterna måste ju vara att man blir stor och bulkig av att styrketräna. Många tror att det räcker med att titta på en skivstång för att kroppen ska börja svälla, vilket gör att till exempel en hel del löpare undviker gymmet för att inte få ”tunga muskler som tynger ner löpsteget”. För att bygga mycket muskelvolym krävs extremt många timmar, svett, noggrann kost och planering – men att lägga in 1-2 styrkepass per vecka skulle göra de allra flesta löpare både snabbare och starkare. 

  Ditt bästa återhämtningstips?

  – Nattsömnen är såklart väldigt viktig men det gäller också att variera sin träning med tuffare och lättare pass och att ge kroppen vilodagar, särskilt om träningsdosen och -intensiteten är hög. 

  Din bästa träningsupplevelse? 

  –  När jag sprang mitt första Stockholm Marathon 2011 och fick uppleva en total ”runner’s high”! Jag skrattade, vinkade till publiken, nynnade med till musiken i lurarna och tog till och med ett och annat danssteg under loppets 42,2 km. Jag var fullkomligt odräglig alltså – men det ska också tilläggas att jag har sprungit väldigt många lopp med total motsatt känsla…

  Foto: Jenny Sunding

  Har du ngn personlig trendspaning inom träning/hälsa som du vill dela med dig utav?

  – Outdoortrenden är visserligen inte ny, men jag tror att den kommer växa ännu mer de kommande åren. Vi längtar ut i vildmarken – och allt fler kommer uppleva det härliga i att springa, vandra, klättra, paddla och göra annan träning i naturen. Upplevelseträning, där du får något mer än ”bara” den fysiska ansträngningen. 

  Stort tack och välkommen till Sweaty Business!

  – Tack, jag ser fram emot att sätta igång med detta!

  Följ gärna Jenny på Instagram: @jennysunding