PureGym köper upp danska Fitness World och bildar ny europeisk jätte

PureGym siktar på att bli Europas näst största gymkedja i och med sina ambitioner att köpa upp danska marknadsledarna Fitness World.

Fitness World är den största träningsleverantören i Danmark och har även verksamhet i Schweiz och Polen.

Företaget grundades 2005 och har vuxit till att bli en av Europas ledande träningskedjor med mer än 230 gym och cirka 600 000 medlemmar. De har ökat sin marknadsandel både genom organisk tillväxt och genom förvärven av lågpriskedjorna Condizione i Polen 2015 och sedan Basefit i Schweiz 2018.

I tillägg till sina gym har även Fitness World sitt egna sportskost-varumärke, Functional Nutrition, och en egen medlemsapp.

2018 omsatte Fitness World ca 2.2 miljarder SEK med en EBITDA om ca 480 miljoner SEK.

Affären kommer att ge PureGym en betydande massa i Europa och snabbt påskynda dess internationella expansion, som inkluderar planer på försök i USA.

PureGym har öppnat mer än 70 anläggningar sedan de förvärvades av fonder kontrollerade av Leonard Green & Partners (LGP) 2017 och har för närvarande 263 anläggningar i Storbritannien.

Det kombinerade PureGym / Fitness World-gruppen kommer att ha över 500 anläggningar och bli nummer två i Europa efter giganten Basic Fit, sett till antal anläggningar.

”PureGyms beslut att investera i Fitness World är ett starkt bevis på den verksamhet vi har byggt, som är den överlägsna marknadsledaren i Danmark och en växande aktör i Schweiz och Polen.”, kommenterar Steen Albrechtslund, koncerchef för Fitness World.