Sju trender som blev nya träningspass hos Friskis

Foto: Friskis & Svettis

Sju träningstrender och lika många nya pass när Friskis&Svettis presenterar sin årliga trendspaning, samt egna träningsnyheter inför 2018.

Under arbetet har teamet av träningsutvecklare på Friskis&Svettis både tagit del av forskningsrapporter samt besökt träningsmässor runtom i världen. Nya preferenser och innovation i branschen bottnar i övergripande metatrender så som urbanisering, digitalisering och globalisering.

– ”För några år sedan handlade det om show, spektakel och yta. Nu är det mycket mer ambition, vetenskapliga belägg och inspiration från sport och funktionell träning”, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.

En trend som finns kvar sedan tidigare är tuff och hård träning, och träning i mindre grupper. En ytterligare tendens är fler göra-gott-aktiviteter som kombineras med träningen, så som skräpplockning eller välgörenhetsevenemang.

Samtidigt som intresset för träning ökar, växer hälsoklyftan när de regelbundet aktiva tränar än mer, och de som inte motionerar fortsätter att vara inaktiva.

Sju trender inom träning

 1. Marknaden breddas med fler aktörer och konstellationer. Lågpriskedjor, boutique-gym, kompisgäng.
 2. Fler digitala stöd i träningen. Pulsmätare, skärmar hemma, 3D-glasögon, appar, onlinecoachning
 3. Fler göra gott-aktiviteter i träningen. Lopp med skräpplockning, företagsevent med välgörenhetsorganisationer
 4. Träning som en del av identitet och personlig utveckling med dokumentation av framsteg. Dörröppnare till nya intressen.
 5. Fler flexibeteenden — en vilja till balans mellan kostval, träning och återhämtning.
 6. Fler äldre och yngre som tränar.
 7. Fortsatt intresse för högintensiv träning. Inspiration från sport och idrott.

Nya klassen Dans Crescendo från Friskis

Några av dessa tendenser ligger till grund för utvecklingen av sju nya pass som Friskis&Svettis föreningar kan addera till sitt utbud under 2018.

 1. Step explode – ett kraftfullt pass där stepbrädan ger både extra träningseffekt och mer dansutmaning. Power utan krångel.
 2. Dans crescendo – som en danskurs i miniformat. Koreografi med många detaljer där finallåten blir crescendot.
 3. Dans flow – ett flöde av rörelser med olika uttryck som skiftar mellan introverta och utmanande. Koordination och rörlighet.
 4. Skivstång maxa – tung helkroppsträning med inspiration från klassisk styrketräning, tyngdlyftning och styrkelyft. Ett limited edition-pass som endast finns under 2018.
 5. Rodd – roddpass på egen nivå i varsin roddmaskin. En sportig, rytmisk och kraftfull intervallträning i grupp.
 6. Rodd soft – skonsam rytmisk träning för bland annat återhämtning. Du väljer själv motstånd på din roddmaskin.
 7. Mind – meditativ yoga med inspiration från mindfulness. Medveten närvaro med andningen i fokus, helt utan prestationskrav.