Svenskarnas träningsvanor – gruppträning och styrketräning allt populärare

Bildkälla: Stadium

57 procent av svenskarna motionerar en till tre timmar i veckan och de populäraste träningsformerna är promenader, styrketräning och löpning. Det visar Stadiums årliga undersökning om svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo. Inför det nya året är det också många som tänker lite extra på att röra på sig – 34 procent av svenskarna har minst en gång haft träning som nyårslöfte och bland kvinnor i åldersgruppen 18 till 29 är det hela 60 procent som minst en gång har utfäst nyårslöften om mer träning.

Män och kvinnor lägger ner ungefär lika mycket tid på träning, men skillnaderna är stora mellan olika åldersgrupper. Till exempel spenderar 18 till 29-åringarna betydligt fler timmar på gymmet jämfört med alla andra åldersgrupper.

– ”Att leva ett aktivt liv ska framförallt vara roligt, men det är också en viktig folkhälsofråga. Därför är det glädjande att konstatera att det är så många som gillar att röra på sig i landet. Vi på Stadium vill inspirera till ett liv i rörelse och det spelar ingen roll vad man gör, det viktiga är att hitta det man själv tycker är kul”, säger Angelica Larsson, PR-ansvarig på Stadium.

De vanligaste anledningarna till att man inte tränar är att jobbet tar upp mycket av tiden, att man prioriterar andra fritidsaktiviteter, att man har en skada eller sjukdom, eller att man helt enkelt inte gillar att träna.

De mest populära träningsformerna är promenader, styrketräning, löpning och gruppträning, men det är stor skillnad mellan kvinnor och män och mellan olika åldersgrupper. Männen är betydligt mer förtjusta i bollsport än kvinnorna (18 procent av männen och 3 procent av kvinnorna tränar helst bollsport), medan kvinnorna (33 procent) föredrar gruppträning i mycket högre utsträckning än männen (10 procent). Och bland 18 till 29-åringarna är det väsentligt fler som gärna utövar styrketräning (50 procent) än bland 50-plussarna (30 procent).

– ”Vi ser att styrketräning och gruppträning har blivit betydligt mer populärt i år jämfört med när vi genomförde undersökningen 2016. Gruppträning har ökat i popularitet från 13 till 22 procent och styrketräning från 29 till 37 procent”, säger Angelica Larsson.

Foto: Stadium

De mest populära träningsformerna
1.Gång/promenad, med eller utan stavar
2.Styrketräning
3.Löpning/joggning
4.Gruppträning/pass
5.Cykel
6.Bollsport
7.Simning
8.Yoga
9.Ridsport
10.Längdskidor/rullskidor
11.Crossfit
12.Kampsport

Svenskarnas träningsvanor 2017
Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 7 till 14 december 2017. Totalt medverkade 1010 personer i undersökningen.