Crossfit säger upp 20 procent av de anställda

CrossFit kommer att genomföra en betydande personalminskning, åtgärderna påverkar enligt uppgifter ”cirka 20 procent” av företagets anställda.

CrossFit säger att beslutet inte bör tolkas som att de upplever ekonomiska problem.

”Detta var ett fullständigt strategiskt beslut och drivs inte av balansräkningar eller ryktade ekonomiska svårigheter, och det kommer inte att påverka våra relationer eller åtaganden gentemot affilierade eller partners”, säger en talesperson för CrossFit.

Beslutet att släppa en så betydande del av personalen är troligtvis det största beslutet som CrossFit:s VD Don Faul har fattat sedan han tillträdde i augusti.

”Under de senaste månaderna har vi arbetat med att organisera oss för att genomföra effektivt mot den 2030-vision som vi delade tidigare i år: att nå 30 miljoner människor samtidigt som vi bygger starka affilierade och tränare”, sa Faul i ett uttalande om personalminskningen.

”När vi utvärderade vår organisation och kostnadsstruktur samtidigt som vi beaktade den nuvarande ekonomiska miljön, blev det klart att vi behövde göra vissa förändringar. Även om detta var ett oerhört svårt beslut kommer dessa minskningar att hjälpa oss att skapa en mer hållbar affärsmodell, säkerställa att vi är förberedda på ekonomisk osäkerhet och positionera oss för att göra stora satsningar mot våra viktigaste prioriteringar”, fortsatte han.

Ägarskandal

Faul, en före detta marinsoldat och chef inom tech, försöker leda CrossFit ur en knepig period som bland annat inkluderade en turbulent ägarförändring.

CrossFits grundare Greg Glassman avgick som VD i juni 2020 efter att ha fått intensiv kritik för tweets han skickade kring mordet på George Floyd och COVID-19-pandemin. Många ansåg att hans tweets var rasistiska, vilket ledde sponsorn Reebok att avbryta sitt samarbete med företaget.

Glassman sålde företaget till Eric Roza i juli 2020. Roza tog också över som CrossFits nya VD och tjänstgjorde i den rollen fram till februari 2022, när han avgick och övergick till en ny roll som styrelseordförande. Under Rozas tid som VD återhämtade sig CrossFit väl från pandemin, och företaget uppgav att man enbart under 2021 hade adderat över 1 000 affilierade företag och 100 000 medlemmar.

CrossFit ersatte också Reebok med sportklädesmärket Nobull som ny sponsor.

Personalminskningen kommer när CrossFit är på väg att gå in i den viktigaste delen av sin kalender. CrossFit Games Semifinals 2023 börjar om några veckor, med finalerna som äger rum i sommar.

CrossFit säger att personalminskningen ”inte kommer att påverka” de kommande evenemangen.