Tre steg framåt för träningsbranschen

Träningsbranschen växer så det knakar. Samtidigt som statistik visar att folkhälsan blir sämre överlag så får vi bättre och bättre förståelse för hur fysisk aktivitet påverkar oss positivt.

Les Mills Nordic, en utav världens största aktörer i träningsbranschen, har i över 20 år levererat gruppträning över hela världen och ständigt bidragit till utveckling av branschen. Gymkedjan Fitness24seven startades 2002 av Christian Ask och har idag över 240 gym i 5 olika länder, i 3 olika världsdelar. Fitness24sevens vision är att alla ska kunna bli mer hälsosamma, oavsett var man är och vem man är. De har sedan starten erbjudit Les Mills-klasser till sina medlemmar. Båda bolagen har en gemensam syn på träningsbranschens utveckling – att man behöver fortsätta höja kvalitén och kompetenssäkra personalen.

Fitness24seven har sedan november 2019 sett till att all personal utbildas i grundläggande träningslära, vilket ger en kvalitetssäkring och att personalen steg för steg kan utvecklas inom bolaget.

Les Mills Nordic har på den svenska marknaden sedan sensommaren börjat rekommendera samtliga instruktörer att skaffa sin en teoretisk grund om hur vår kropp fungerar, om man inte redan har det vill säga.

Den gemensamma nämnaren för de här strategierna är det oberoende utbildningsbolaget Improve Educations och deras teoretiska grundutbildning för Gruppträningsinstruktörer. En utbildning som ger instruktörer en teoretisk grund för att fortsätta utbildas praktiskt i olika koncept.

”Kroppen fungerar likadant oavsett vilken roll man har i träningsbranschen. Vi ser det som en självklarhet att ha grundläggande kunskaper i anatomi, fysiologi och träningslära om man arbetar i vår bransch. Därför tycker vi det är väldigt roligt och viktigt för branschen att Fitness24seven väljer att utbilda alla sina anställda. Det är bara en tidsfråga innan fler gymkedjor och andra träningsanläggningar tar efter det här initiativet”, säger Calle Arnold, VD Improve Educations

Träningsbranschen idag

För sanningen är den, att idag finns det inga krav i träningsbranschen på att Gruppträningsinstruktörer ska besitta någon teoretisk grundkunskap, det vill samtliga parter ändra på. Självklart är det många aktiva instruktörer som redan är utbildade och kan det vi pratar om. Men för nya instruktörer och för de som känner att de vill komplettera sin kunskap så passar den här utbildningen som handen i handsken.

Förhoppningarna är höga på branschorganisationen Friskvårdsföretagen, som för över ett år sedan tog fram den nationella licensen för Personliga Tränare – Att ett liknande arbete ska göras för Gruppträningsinstruktörer, vilket skulle höja kvalité och standard avsevärt på den svenska marknaden, ett arbete som Improve Educations, Les Mills och Fitness24Seven stöttar till fullo.

Lena Holmberg, Country Manager Les Mills Nordic om vikten av kunskap för Gruppträningsinstruktörer;

”I vårt dagliga arbete ingår det att kvalitetssäkra våra instruktörer samt att höja standarden inom gruppträning för hela branschen. Vi rekommenderar alla instruktörer som gått eller ska gå en Les Mills-grundutbildning att även utbilda sig inom de teoretiska grunderna i anatomi, fysiologi och träningslära. Framtiden är digital, så vi har valt att samarbeta med Improve Educations som vi tycker är i framkant med sina onlineutbildningar.”

Hanna Edman, ansvarig för PT & GT Global Fitness24seven om företagets interna satsning;

”För oss är det en självklarhet att vi som arbetsgivare ska bistå med den här kompetensen till samtliga våra anställda. På Fitness24seven ska man känna att man hela tiden kan utvecklas, vi ser till att utbilda vår personal genom Improve Educations, Les Mills och internt. Allt för att hela tiden se till att våra anställda håller hög kvalité och att våra medlemmar får ta del av en så bra och uppdaterad produkt som möjligt när de kommer till våra gym”

Vad betyder det här?

Vad det här betyder i enkla drag är att det finns en helt onlinebaserad utbildning i Anatomi, Fysiologi och Träningslära anpassad för Gruppträningsinstruktörer. Den är modernt producerad och lättillgänglig, den skiljer från allt som finns på marknaden idag. Utbildningen ger dig den teoretiska grunden du behöver innan du ska gå en praktisk/lärarledd utbildning och på så sätt har du skaffat dig en grundlig förståelse i hur vår kropp fungerar innan du tar nästa steg mot instruktörsrollen.

Är du, eller vill bli gruppträningsinstruktör?

Här hittar du all information om och utbildningen och det bästa av allt, du kan starta den direkt!