Tufft läge på börsen och elkris för SATS

| Wenche Evertsen, foto: Ole Berg-Rusten |

SATS stänger sina bastur på alla träningscenter i Norge på grund av galopperande elpriser. Företagets aktiekurs går i motsatt riktning som elpriserna. Hittills i år har aktiekursen fallit med nästan 60 procent rapporterar t-i.no (Treningsindustrin).

SATS tar de stigande elpriserna på allvar och vidtar åtgärder därefter, vilket inkluderar att tillfälligt stänga basturna.

– Från och med tisdagen den 13 september är basturna tillfälligt stängda. Detta för att spara kostnader och kunna prioritera att leverera den höga kvaliteten i vårt träningssutbud. Bastun är inte en del av vår kärnprodukt, utan ett tilläggserbjudande på några av våra center. Att stänga basturna är den lösning vi tror kommer att påverka ett minimum av våra medlemmar. Alla bastur i Norge, förutom Tromsø och Røa Bad, är stängda, säger SATS Norges Country Manager Wenche Evertsen till dn.no.

Sats uppger också att de har spotprisavtal på el i Norge, Sverige och Finland samt ett fastprisavtal i Danmark som löper till årsskiftet.

Bolagets elkostnader ökade med 40 procent från andra kvartalet 2019 till andra kvartalet 2022, vilket framgår av den senaste kvartalsrapporten. Evertsen påpekar att detta är lägre än spotprisuppgången under samma period, vilket främst beror på förbrukningsminskningar.

– Vi jobbar så klart med att minska förbrukningen ytterligare, säger Evertsen.

under senaste veckan har SATS-aktien fallit brant. Från ca 20 NOK till runt 8 NOK per idag. Under året har aktien fallit med runt 60%. Ökande elkostnader och minska köpkraft bland konsumenterna ses som stora anledningar till börsnedgången på sistone.