25 år sedan Les Mills BODYPUMP lanserades i norden – intervju med pionjären Per-Anders Dagborn

Det är 25 år sedan BODYPUMP introducerades på den nordiska marknaden och mycket har hänt sedan dess. Därför passade Les Mills på att prata med Per-Anders Dagborn, som för 25 år sedan var med att lansera konceptet och Les Mills i norden.

Per-Anders Dagborn är en av den nordiska fitnessbranschens verkliga pionjärer. Hans entreprenörsresa i branschen började med första gymmet 1983. 1998 sålde han sina fem Sports Club-anläggningar till den då snabbt framväxande träningskedjan SATS.

2006 startade en ny anläggning i Stockholm, Sports Club Vallentuna, som breder ut sig över dryga 7 000 kvadratmeter, åtta olika gruppträningsstudior och flertalet ytor för individuell träning.

– År 1997 drev jag två företag parallellt som jag flera år tidigare hade startat: Sports Club Stockholm, med då det 5:e gymmet under uppbyggnad, och S.A.F.E (Scandinavian Academy of Fitness Education). Under våren detta år hörde vi talas om Les Mills förkoreograferade träningsprogram BODYPUMP.

Per-Anders Dagborn

Tog kontakt med Les Mills

– Hur som helst blev vi klart intresserade av detta nya koncept och kontaktade Les Mills. Den sommaren semestrade/arbetade Philip Mills i Europa och hyrde då ett hus i södra Frankrike. Jag åkte i juli ner dit tillsammans med Jesper Magnusson som var utsedd att i förekommande fall ta hand om detta projekt i Sverige inom ramen för S.A.F.E.

Rodde avtalet i hamn

Avtal slöts om att S.A.F.E. skulle bli distributör för Les Mills i Sverige. Dagen därpå blev det hemfärd och rivstart för nya projektet.

Genom att S.A.F.E var mycket väletablerat bland de flesta gym i Sverige och gruppträningsinstruktörer så kom företaget snabbt ut med sitt erbjudande för gymmen att teckna licensavtal gällande BODYPUMP.

För att förenkla det hela inkluderades BODYPUMP-skivstängerna i licenspriset. Gymmen fick låna skivstängerna så länge de betalade för licensen. Om någon ville säga upp licensen behövde de returnera stängerna.

– Vi köpte in containervis med skivstänger från Nya Zeeland. Om jag minns rätt var det då ett separat företag som tillverkade och sålde stängerna.

Levererade över förväntan

– Les Mills hade förväntningar på de olika marknaderna som vi måste uppfylla för att få behålla vår licens och fortsätta få vara deras distributör. Kravet var att vi under första året skulle teckna minst 30 st licenser och därefter successivt fler de kommande åren. Beroende på flera olika faktorer slog vi förväntningarna med råge:

  • Gruppträning var på den tiden förhållandevis stort i norden jämfört med resten av Europa.
  • S.A.F.E. hade ett väl inarbetat gott rykte som den helt dominerande organisationen för utbildning av gruppträningsinstruktörer på den tiden.
  • Vår personal arbetade mycket energiskt och framgångsrikt med försäljningen av det nya licenskonceptet.

– Jag tror att en viktig anledning till att BODYPUMP blev så otroligt populärt direkt var att det var förkoreograferat och därför lätt att introducera på de olika gymmen.

– Dessutom när träning skedde med skivstång började även män komma på klasserna vilka annars inte var så lockade av mer dansanta klasser. Nu blev det mer power över det hela.

– Samtidigt började kvinnor alltmer intressera sig för funktionell styrketräning och var inte så främmande för att bygga lite mer muskler.

Dessa aspekter på träningen med skivstänger i gruppträningsform lever kvar fortfarande och gör att BODYPUMP har förblivit en populär klass än idag – tjugofem år efter starten.

Utvecklingen har gått framåt

– Utrustningen för BODYPUMP bestod när den först kom av en tämligen enkel stång som höll en kvalitet som fungerade, men som ibland verkligen var på gränsen.

– Viktskivorna var gjorda av plastskal fyllda med vulkansand. På senare år förbättrades vikterna så att de fylldes med järn och vikter över 1 kg fick grepphandtag.

Idag har SMARTBAR en helt unik konstruktion som inte bara tillåter snabba och enkla byten av vikter utan vikterna i sig har utformats så att de enskilt kan användas som hantlar på ett suveränt sätt. Stången gör verkligen skäl för namnet SMARTBAR. Men den skulle även kunna kallas ELEGANTBAR på grund av sin snygga design.

Les Mills SMARTBAR

Medlemmarna i fokus

– Vi har nu på Sports Club Vallentuna uppgraderat med 60 st set SMARTBAR plus en del tyngre vikter och fördelarna är väldigt stora. Vi har inte hittat något negativt med det nya materialet. Medlemmarna är lyriska. Stängerna ser ju inte bara väldigt eleganta ut, utan är så mycket mer praktiska att använda.

Sports Club Vallentuna ser det som oerhört viktigt att hela tiden förbättra anläggningen så att medlemmarna känner att de får mer valuta för medlemsavgifterna hela tiden. Mer upplevelser och mer effektiv träning ger mer retention, anser Per-Anders.

– Vi anser att utformningen av SMARTBAR för övrigt bara är ett litet uttryck för den enorma kreativitet som Les Mills generellt uppvisar genom sina program. Inte minst i form av IMMERSIVE FITNESS – THE TRIP som våra medlemmar nu har fått njuta av i precis fem år hos oss.

– Les Mills erbjuder helt fantastiska träningsupplevelser, avlutar Dagborn.