Genki inviger toppmodernt testcenter för hälsa och träning

Genki Bollebygd gym testcenter labb

Genki, gymmet i Bollebygd, tar sin verksamhet till nästa nivå genom att investera tre miljoner i ett helt nytt testcenter och laboratorium för hälsa och träning.

Testcentret, som fått namnet Health and Performance Lab, erbjuder medlemmarna omfattande hälsokontroller och möjlighet till avancerad kroppsmätning.

”Många av våra medlemmar har efterfrågat mer djupgående hälsoanalyser, så idén om ett eget hälsolabb växte fram”, säger Jonas Granlund, ägare av Genki.

Jonas Granlund, som själv brinner för hälsa och välmående, har länge uppmuntrat medlemmar att ta regelbundna blodprover och göra andra hälsoanalyser. Men han såg att detta inte alltid blev av, och bestämde sig därför för att ta saken i egna händer.

Foto: Genki

”Jag tänkte, hur svårt kan det vara? Vi bygger ett eget labb där våra medlemmar kan göra dessa tester direkt hos oss”, berättar han.
Efter en lång planering och noggrann research kring testutrustning från leverantörer världen över, blev labbet verklighet. Den internationella hälso- och fitnessmässan Fibo i Köln blev startskottet för satsningen, där teamet fastnade för avancerad mätutrustning, bland annat kraftplattor för balansmätning och kliniska maskiner som används av professionella idrottslag.

Gymmets övervåning har byggts ut med 125 kvadratmeter och rymmer nu både testrum och fyra samtalsrum för resultatanalyser med Genkis personliga tränare. Lokalerna inkluderar även utrymmen för massage och personalutrymmen.

Genki Bollebygd gym testcenter labb
Foto: Genki

I teamet kring labbet ingår anställd dietist samt sjuksköterska i den 14 personer starka gruppen av personliga tränare.
Med en imponerande mängd maskiner kan Health and Performance Lab mäta över 10 000 olika kroppsliga parametrar. Utöver fysisk mätning erbjuds även blod- och urinprov som skickas på analys.

”Vi är dock tydliga med att vi inte är läkare”, påpekar Jonas Granlund. Vår roll är att identifiera fysiska behov och ge vägledning för att förbättra hälsan, men vi hänvisar alltid vidare till sjukvården vid behov, som vid eventuella EKG-avvikelser.

På frågan vilka de största utmaningarna med projektet säger Jonas att det varit tidskrävande att få alla tillstånd som krävs via myndigheter: ”byråkratin har tagit mycket och energi”. Vidare nämner han att de lagt mycket tid på att hitta en paketering som gör satsningen lönsam samt att faktumet att de verkar på en liten marknad, med cirka 8 000 människor i upptagningsområdet, också är en utmaning.

Gällande paketering kommer Genki att implementera tester i den löpande pt-verksamheten, dessutom kommer människor även kunna köpa enskilda tester. ”Idrottare är en annan potentiell intäktskälla för oss, uppger Jonas.

Genki Bollebygd gym testcenter labb
Foto: Genki

Testcentret är ett av de mest omfattande i landet och ambitionen är att arbeta proaktivt för medlemmarnas hälsa. Visionen är att bli en mellanhand mellan friskvård och sjukvård.

”Det har varit många sena möten med leverantörer runt om i världen och en stor investering både i tid och pengar, men jag är övertygad om att det kommer vara värt det”, avslutar Granlund.

Lyssna på Jonas Granlund i Sweaty Business Podcast #125

Jonas Granlund, Genki Bollebygd

I det här avsnittet möter vi Jonas Granlund och pratar om hans personliga entreprenörsresa och det mesta som rör Genkis verksamhet.

Sweaty Business podcast hittar du där poddar finns, på Spotify eller här.