Tjejmilen och ASICS Stockholm Marathon arrangeras inte i år – Marathongruppen ställer in evenemang

Foto: Magnus Fröderberg/Marathongruppen

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK tvingats ta beslutet att ställa in de evenemang som deras gemensamma evenemangsorganisation Marathongruppen skulle arrangerat i augusti och fram till mitten av september. Det innebär bland annat att Tjejmilen, ASICS Stockholm Marathon och Ramboll Stockholm Halvmarathon inte blir av i år.

Marathongruppen har drabbats hårt av den pågående coronapandemin. I våras togs beslut om att ställa in Vårruset-turnén som skulle besökt 20 orter över hela Sverige, och i samma veva sköts den 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon upp från slutet av maj till början av september. Nu står det klart att också den tidiga höstens evenemang drabbas.

– Vi har under våren vänt och vridit på olika scenarier. Försökt hitta alternativ. Planerat och planerat om. Men vi har nu slutligen behövt inse att vi inte får tillstånd för att på ett säkert sätt arrangera majoriteten av våra höstevenemang. Vi kommer inte få möta tusentals löpare vid ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen eller Ramboll Stockholm Halvmarathon. Vi kommer inte få dela glädje, gåshud, tårar och skratt med deltagarna vid något av våra tidiga höstevenemang. Det smärtar, säger Daniel Almgren som är verksamhetschef för Marathongruppen.

Deltagarna som redan är anmälda kommer att erbjudas ett kompensationspaket där bland annat virtuella lopp under hösten 2020, samt rabatter på de flesta av Marathongruppens evenemang under 2021 och 2022 inkluderas. Däremot kommer föreningarna inte att kunna erbjuda en återbetalning av de redan inbetalda anmälningsavgifterna.

– Vi befinner oss just nu i ett närmast olösligt dilemma. Vi vill inget hellre än att kompensera våra deltagare. Utan dem är vi ingenting. Men samtidigt måste vi säkra vår fortsatta överlevnad och alla positiva värden verksamheten skapar. Ska vi också i framtiden kunna generera över 30 miljoner kronor årligen till den ideella idrottsrörelsen runt om i landet, har vi ingen möjlighet att återbetala anmälningsavgifter. Vi hoppas på förståelse och att vi genom vårt kompensationspaket lyckas uppväga den skada som våra deltagare drabbats av, säger Almgren.

De evenemang som nu ställs in är STHLM Urban Trail (9/8), Stafesten för UNICEF (19-20/8), Tjejmilen-evenemangen (29/8), STHLM 10 och STHLM Junior Run (30/8), ASICS Stockholm High Five (4/9), ASICS Stockholm Marathon (5/9), Ramboll Stockholm Halvmarathon (5/9) samt Stockholm Mini Marathon och Minsta Maran (6/9). Och även om organisationens personal nu är korttidspermitterad är planeringen för evenemangen 2021 igång.

– Det har varit en ledsam och tung vår. Men samtidigt har stödet och förståelsen från de flesta av våra deltagare varit stort och givit oss kraft. Den energin tar vi nu med oss in i planeringen för framtiden. Den kommer med stor sannolikhet inte se exakt likadan ut som det vi vant oss vid. Men vi vågar lova att vi kommer satsa allt på ett ge våra deltagare upplevelser de aldrig kommer att glömma. Vi lever för att förverkliga drömmar. Det ser vi fram mot att få göra igen så snart det överhuvudtaget går, säger Lotta Lindblom som är nytillträdd evenemangschef för Marathongruppen.

För evenemangen från slutet av september och framåt fortgår planeringen. Marathongruppen har fortfarande som ambition att genomföra Tjurruset, STHLM Loop, Höstrusket och STHLM Trail Run som alla arrangeras under den senare delen av hösten.

– Vi hoppas, precis som alla i samhället, att pandemin snart är under kontroll, men vi tittar också på lösningar där vi kan arrangera evenemangen trots eventuella restriktioner. Den motivation som motionsevenemang ger är viktig för folkhälsan och vi hoppas verkligen att vi tillsammans med berörda myndigheter kan komma överens om anpassningar som gör evenemangen möjliga även om restriktionerna kvarstår, avslutar Lotta Lindblom.