Actic säljer av sin verksamhet i Tyskland och Österrike

Bild: Actic Svandammen

ACTIC har ingått ett avtal med Injoy Quality GmbH avseende försäljning samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Actic Fitness GmbH.

Avtalet innebär att ACTICs tyska dotterbolag, Actic Fitness GmbH, inklusive dess 21 tyska och en österrikisk klubb, säljs till INJOY Quality GmbH. Köpeskillingen uppgår totalt till 3,3 miljoner euro. För Actic innebär det en reavinst på 2,2 miljoner euro, eller dryga 24,5 miljoner kronor.

INJOY är ett helägt dotterbolag till ACISO Holding GmbH och bedriver gymverksamhet genom ett franchisesystem via cirka 130 anläggningar i Tyskland och Österrike.

Fokus på nyckelmarknaderna i norden

Enligt Actic är bakgrunden för transaktionen är att frigöra finansiella och administrativa resurser för att möjliggöra ett större fokus på kärnmarknaderna Sverige och Norge.

 ”Vi är glada att kunna meddela att vi har slutfört denna transaktion i linje med vår etablerade strategi att öka fokus på våra hemmamarknader, nämligen Sverige och Norge”, säger Anna Eskhult, VD för Actic Group AB.

Anna Eskhult

”Även om Tyskland är en intressant marknad, skiljer den sig mycket från Sverige och Norge både när det gäller storlek och konsumentbeteende. Genom att sälja våra tyska klubbar och den österrikiska fristående klubben till INJOY frigör vi resurser både ekonomiskt och administrativt för att öka fokus och hastighet i utvecklingen på våra hemmamarknader, bygga starkare kluster av klubbar och produkterbjudande för att attrahera ännu fler medlemmar”, tillägger Anna.

Kompletterar varandra väl

”ACISO och dess dotterbolag INJOY med cirka 130 INJOY-anläggningar i Tyskland och Österrike har varit intresserade av ACTIC:s tyska/österrikiska klubbportfölj en tid på grund av dess komplementära passform till INJOY:s kvalitets- och serviceinriktade träningskoncept samt ACTIC:s unika kombination av gymträning inom kommunala simanläggningar”, säger INJOY:s Co-VD Alexander Benker.

”Både ACTIC Tyskland och INJOY rankas bland topp 3 när det gäller kvalitet och service i 2022 års Fitness Studio Ranking av ’Deutsche Institut für Service-Qualität’. Så kunderna kommer att dra störst nytta av denna kombination. Att erbjuda INJOY-kunder Actics kombinerade fitness- och poolkoncept och erbjuda ACTIC-kunder INJOY:s kvalitets- och servicekoncept är en verklig vinn-vinn-situation för medlemmarna”, tillägger Co-VD Thorsten Kielmann.

Actic har haft en mycket tråkig utveckling på börsen de senaste åren. Aktien är ned med närmare 80 procent sedan inledningen av 2020, det vill säga strax innan pandemin slog till. Bolaget har ett börsvärde på 120 miljoner kronor.