I ett pressmeddelande skriver branschorganisationen Active Sweden att många kommuner har svårt att hålla fingrarna borta från gym och träningsanläggningar. Gym är en av de branscher som är mest drabbad av konkurrerande kommunala verksamheter. Kommunernas ambition att förbättra invånarnas hälsa leder i stället till utslagna företag.
Att det är viktigt med rörelse och träning vet de flesta. Tyvärr har många kommuner tolkat detta som att de ska starta egna gym- och träningsanläggningar.
Enligt en rapport från Konkurrensverket är just gym en av de branscher som drabbats värst när kommuner startar egna konkurrerande verksamheter.
Om en kommun startar en egen gymverksamhet blir den alltid subventionerad på något sätt. Det kan vara att lokalen är billigare, att personalen består av kommunens egna medarbetare eller att besökarna får använda gymmet på förmånliga villkor eller till och med gratis.
Oavsett hur subventionen utformas blir det omöjligt för någon annan gymverksamhet att konkurrera på lika villkor. Det leder till att andra aktörer som verkar på gymmarknaden slås ut. Att ta tag i detta problem är en viktig uppgift för Active Sweden.
– Vi har flera medlemmar som både är förtvivlade och upprörda över hur kommunerna agerar. De har kanske planerat för en etablering och investerat en hel del pengar, men plötsligt kommer ett beslut om att det ska öppna ett kommunalt gym i närheten. Det blir totalt ohållbart, säger Active Swedens ordförande Katarina Andersson.
Enligt Konkurrensverkets rapport finns det kommunala gym i nästan var tredje kommun i Sverige. Konkurrensverket konstaterar samtidigt att dessa kommuner inte på något sätt saknar privata gym. Det finns däremot ett tydligt samband mellan antalet kommunala simhallar och kommunala gym.
– I många fall förstår inte kommunerna. De drivs bara av en ambition att deras invånare ska träna mer, vilket vi såklart alla önskar. Men vad de gör är tyvärr att slå ut befintliga företag. I förlängningen blir utbudet av gymanläggningar sämre för alla invånare, säger Katarina Andersson.