Förvåning bland motionsloppsarrangörerna – Regeringen blundar för folkhälsan

GÖTEBORG SVERIGE - Göteborgsvarvet 20 maj 2017.

Vid en presskonferens fredag den 21 augusti presenterade inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind kommande lättnader i förordningen kring begränsningar för folksamlingar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som regleras i ordningslagen. I en gemensam pressrelease går flera av de ledande motionsloppsarrangörerna ut och kommenterar beskeden som gavs:

Det är välkommet att regeringen ser över de orättvisor och oönskade effekter av befintlig reglering som har blivit tydliga under sommaren, men lättnaderna som hittills är presenterade har tillkortakommanden. Även fortsatt kommer de för folkhälsan så viktiga deltagandeidrotterna i praktiken vara belagda med näringsförbud.

De lättnader som nu införs kommer nämligen bara beröra sittande publik och inte deltagande i exempelvis motionsevenemang. Det får exempelvis till följd att det på Lidingöloppets 30 km långa bana inte får befinna sig fler än 50 personer samtidigt då det i polisens definition av vad som ingår i begreppet deltagare i idrottsevenemang som huvudsakligen vänder sig till idrottsutövare, tex motionslopp, så räknas både publiken och löparna in. Det gäller också för hela tävlingsområdet, inklusive start, bana och mål.

Vi finner denna tolkning orimlig och ett utslag av de orättvisa och oönskade effekter regeln medför och som regeringen själva lyfte fram vid presskonferensen. Vi uppmanar regeringen att se över direktiven till Polisen och ge dem möjlighet till en mer rättvis tolkning av ordningslagen, i förhållande till denna typ av evenemang.

De arrangerande föreningarna lider stor ekonomisk skada när de inte får arrangera evenemang, men än viktigare är den skada på folkhälsan förbudet bidrar till. Vi vet att evenemangen fyller en viktig funktion för motivationen att röra sig, och undersökningar visar att träningen minskar i pandemins spår när motionsevenemang, både små och stora, måste ställas in.

Deltagaridrotterna, såsom orientering, triathlon, löpning, skidåkning och simning är idag de stora breddidrotterna, de som samlar den stora massan och de som får vuxna i alla åldrar att röra på sig. Vi är förvånade över dagens besked och förväntar oss klara och skyndsamma besked i den remiss kring 50-personersregleringen som Folkhälsomyndigheten nu fått i uppdrag att ta fram. Vi vill vara med och underlätta i arbetet för en förbättrad folkhälsa. Låt oss i alla fall få chansen.

Bakom denna pressrelease står:

Daniel Almgren, Marathongruppen, Martin Bergman Göteborgsfriidrott/Göteborgsvarvet, Cecilia Gyldén, Lidingöloppet, Henrik Brovell, Ironman, Gunilla Brynell, Vätternrundan,, Lars Eriksson Svensk, Midnattsloppet, Tomas Hoszek, Blodomloppet, Maria Krafft -Helgesson, Svenska Orienteringsförbundet, Jens Lindquist, O-ringen, Stefan Olsson, Svenska Fridrottsförbundet, Fredrik Persson, Engelbrektsloppet, Ola Silvdahl, Svenska Triathlonförbundet, Michael Thoren, En Svensk Klassiker, Tomas Viker, Vansbrosimningen