Ny EuropeActive-rapport: ”Extremt låg risk för covidsmitta på gym”

Antalet positiva fall av covid-19 bland personer som har besökt tränings-/hälsocenter över hela Europa fortsätter att vara på ”extremt låga nivåer”, visar en nyligen publicerad rapport av EuropeActive i samarbete med King Juan Carlos University, AWRC-Sheffield Hallam University och UK Actives Research Institute.

Data från den andra SafeACTiVE-rapporten från EuropeActive, som täcker in 185 miljoner tränings-/hälsocenterbesök över hela kontinenten, visar en total frekvens om 0,87 covidfall per 100 000 besök, vilket starkt visar på att hälsoklubbar och gym är några av de säkraste platserna för människor att spendera tid på.

Det totala antalet positiva fall registrerade bland de 185 miljoner besökarna, plus personal, var 1 614 stycken.

Denna siffra indikerar att inte att smittöverföring inte skedde just på tränings-/hälsocenter, utan det anger antalet personer som smittats med covid-19 och som har varit på ett gym eller hälsoklubb. Själva smittotillfället kan ha skett vart som helst.

Rapporten har samlat in hälsodata från besökare på tränings-/hälsocenter i Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien.

– ”Den här rapporten presenterar viktiga data om det bidrag som träningsindustrin har gjort för att stödja hälsa och välbefinnande under hela pandemin”, kommenterar Professor Rob Copeland, director of AWRC-Sheffield Hallam University.

Läs hela rapporten här.

En tidigare gjord undersökning från Folkhälsomyndigheten, baserad på data om 8 000 medlemmar hos Friskis&Svettis Stockholm, visade att det inte fanns någon skillnad i risken att drabbas av covid-19 mellan de som tränade på anläggning under pandemin 2020 och de som inte gjorde det.