Månadens profil: Årets OCR-tränare – Oscar Salazar Aros

Oscar Salazar Aros  är 27 år och uppvuxen i Lindängen i utkanten av Malmö. ”Den bortglömda ekvationen”, som han själv kallar orten han växte upp i, beskriver han som ett socioekonomisk segregerat område där inte mycket annat än fotboll fanns för den som var intresserad av fysisk aktivitet. I början av 2018 tilldelades han utmärkelsen ”Årets OCR-tränare” av SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association – Svenska hinderbaneföreningen).

Trots sitt egentliga ointresse för fotboll var det ändå första idrotten han utövade och efter att även testat friidrott och bordtennis under några år hittade han slutligen, vid 18 års ålder, kampsporten. I kampsporten hittade Oscar direkta paralleller till livet i allmänhet. ”Livet är en kamp”, säger Oscar och tillägger att det inte bara var det tuffa i sporten som tilltalade honom, även stresshantering genom olika avslappningsövningar de gjorde på träningen fick han stor nytta av. Förbättrad kroppskontroll och vetskapen att en kan försvara sig själv fysiskt ger också förbättrad självförtroende och självkänsla. Det var här han etablerade en holistisk approach till träning.

Bildkälla: statoquotidiano

Det var inom kickboxningen fröet till hans tränarkarriär såddes. Redan efter ett års utövande fick han börja träna andra och samtidigt som han snabbt utvecklades till en skicklig fighter började han läsa till lärare på högskola. Efter halva utbildningen valde han dock att hoppa av för att satsa helhjärtat på kickboxningen. Oscar ville fokusera fullt ut på sin passion, tävlade en hel del och flera i hans omgivning började fråga om träningsråd då de såg hans goda utveckling. Det ena gav det andra och efter Kickboxningen var det dags att förkovra sig i MMA (Mixed Martial Arts), även i denna nya sport var det fokus på egen träning och tävling men ändå var det återigen i tränarrollen han skördade sina största framgångar. Bl.a. genom att hjälpa två andra framgångsrika fighters till sina första höjdpunkter i karriären.

Det var ungefär här Oscar först började fundera på om tränaryrket skulle kunna vara något. Efter några SISU-utbildningar genom föreningen han var engagerad i valde han även att utbilda sig till Ruffie-instruktör. Snart såg han sig dra ihop grupper med vänner och bekanta som samlades för att köra utomhuspass. Det växte till större Facebookevent och hade plötsligt ett troget gäng som regelbundet ville träna ute, oavsett väder.

Redan från start hade han en klar bild av vad han ville skapa, Oscar ville demokratisera träning, göra träning ekonomiskt tillgängligt för så många som möjligt genom att bl.a. inte vara beroende av en lokal eller en vis typ av utrustning. Hans mål är att de som tränar för honom ska få så mycket kunskap som möjligt för att på egen hand kunna sköta sin träning regelbundet.

När Oscar hittade en podcast som heter ”RevFit Radio” som drivs av Revolutionary Fitness, en organisation med sina rötter i två av New Yorks mest socioekonomiskt utsatta områden, Harlem och Bronx, öppnades en helt ny värld. Kombinationen av politik, samhällsengagemang och träning lockade honom till att vilja starta upp en liknande verksamhet i Malmö. Satsningen skulle dock visa sig vara svårare än han trott, trots upprepade försök att få gehör från organisationen togs han inte på allvar. Kamplusten i honom växte av bakslagen och istället för att ge upp började han att använda Revolutionary Fitness-varumärket själv, utan deras egentliga tillåtelse. Snart förtjänade han deras uppmärksamhet, bl.a. genom Instagram och Facebook, och 2015 blev Oscar deras första internationellt certifierade People´s Trainer.

Ungefär samtidigt tillfrågades Oscar av en av sina passdeltagare som jobbar på Toughest, om inte han skulle vilja hjälpa till att skapa ett nytt koncept kallat ”Toughest Family”.
Toughest Family är ett träningskoncept för familjen som vill träna tillsammans och förbereder sig för att, om de vill, kunna tävla i OCR.

Allt sammantaget och i synnerhet sist nämnda samarbete med Toughest ledde till att Oscar tilldelades titeln ”Årets OCR-tränare”. Tyvärr kunde han inte närvara under ceremonin som hölls på Extremfabriken i Stockholm i början av året, eftersom han befann sig i New York för att utbilda framtida instruktörer i Bulgarian bag, men säger att han är oerhört glad och stolt över priset.

”Det betyder jättemycket,
särskilt med tanke på att jag nominerades och vann bland andra mycket erfarna och meriterade elitsatsande tränare”

Framöver satsar Oscar på att starta föreningen ”Revolutionary Fitness Academy” för att på så sätt kunna fortsätta sprida demokratisk träningsglädje till ännu fler.

Här kan du läsa mer om Oscars verksamhet och komma i kontakt med honom.