Planet Fitness i blåsväder efter omklädningsrumsbråk

Foto: Patricia Silva/X

Planet Fitness har blivit föremål för en hatkampanj från vissa håll efter att en transperson blivit fotograferad när personen använde kvinnornas omklädningsrum på ett gym i Alaska.

Situationen har eskalerat under de senaste veckorna, sedan en kvinnlig medlem på klubben i Fairbanks, Alaska, Patricia Silva, tog en bild på en person som fötts som man, men nu identifierar sig som kvinna, som rakade sig i kvinnornas omklädningsrum.

Silva delade en bild av personen på sociala medier, tillsammans med en video där hon berättade om det som hon upplevde som en obehaglig upplevelse och hur en flicka på cirka 12 år satt bredvid och verkade obekväm med situationen.

”Han gjorde inget fysiskt hotfullt,” berättade Silva för New York Post. ”Men vi hade en man med raklödder i ansiktet mitt i omklädningsrummet.”

”Planet Fitness försvarar mannen med penis i kvinnornas omklädningsrum istället för flickan med handduken,” sa hon. ”Det här är konstigt, det är inte bra, det är störande. Jag kände mig som om jag var på en osäker plats.”

Silva fick sitt medlemskap uppsagt för att ha brutit mot Planet Fitness riktlinjer kring fotografering i omklädningsrummen.

En fördomsfri plats

Planet Fitness, som har cirka 2 400 gym i USA, byggdes på grunderna att vara en fördomsfri plats. Dess icke-diskrimineringspolicy säger att medlemmar och gäster kan använda gymmets faciliteter som bäst överensstämmer med deras uppriktiga, självrapporterade könsidentitet.

Det har även rapporterats om att ett antal Planet Fitness-anläggningar har fått bombhot och en onlinekampanj med sloganen ”go woke, go broke” som uppmanar människor att säga upp sina medlemskap.

Situationen har ytterligare förvärrats av att Planet Fitness-medgrundare Mike Grondahl, som lämnade företaget 2012, talade på den extremhöger-inriktade, transfobiska plattformen Libs of TikTok, där han sa att den fördomsfria policyn bara var menad att motverka ”gymtimidation”.

Han fortsatte med att kritisera företaget och sa: ”Om jag hade varit på anläggningen skulle jag velat gå in och ta tag i killen och slänga ut honom på parkeringsplatsen. Så hade det varit gjort,” sedan fortsatte han med att råda människor att hitta någon annanstans att träna.

Företagets aktiekurs tappade dryga 400 miljoner dollar i värde perioden direkt efter stormen kring omklädningsrumsincidenten, men har under senare tid börjat återhämta sig. Aktien handlas i nuläget för runt 63 dollar (cirka 75 dollar i januari).

Planet Fitness-gymmet har sedan dess gett personal i uppgift att följa med transpersonen i damernas omklädningsrum. Personen i fråga uppges vara mitt uppe i processen att bli kvinna fullt ut.

Potentiella utmaningar även i Sverige

Den 17 april ska riksdagen rösta om en ny könstillhörighetslag. Sex av åtta partier är för, men kritiserats internt av flera tunga företrädare i olika partier. KD och SD är emot.

Om lagen röstas igenom kan den börja gälla den 1 juli 2025. Det nya lagförslaget vill göra det lättare att byta juridiskt kön. Åldersgränsen ska sänkas från 18 till 16 år, med målsmans godkännande. Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos – alltså att könsidentiteten inte stämmer överens med det födda könet och att det innebär ett lidande – utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.

Katarina Andersson, ordförande för Friskvårdsvårdsföretagen och Pelle Johansson, ordförande för Svenska spahotell, skriver i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter att det finns en hel del praktiska utmaningar med ett eventuellt införande av den nya lagen:

”Om vi ska erbjuda separata utrymmen till alla som önskar det medför det enorma kostnader för våra medlemsföretag. Om könsbyteslagen röstas igenom i riksdagen leder den till otrygghet i våra omklädningsrum.”