Podcast: Stefan Bjerkegren – Modern löpfysträning

Träningssurr podcast avsnitt #2 med Stefan Bjerkegren:

Stefan Bjerkegren är Liverpool-fanatikern som flyttade från Motala till Stockholm och är nu av de mest rutinerade personliga tränarna i Sverige med över 12 000 genomförda timmar. Han arbetar idag med sina klienter på SATS Spårvagnshallarna i Stockholm.

Stefan har en fantastisk pedagogisk förmåga vilket gjort honom till en eftertraktad utbildare; sju år i SATS kompetensteam, fem år på SAFE Education och nu en del av Human Performances utbildningsteam.

Stefan brinner för uthållighetsträning och framför allt löpning där han hamnade efter en skadefylld fotbollskarriär. Trots artros i knäna visar han om och om igen att du med smart träning kan bygga kapacitet och göra nästan vad som helst. Så, i detta avsnitt avhandlar vi ämnet modern löpfysträning.

Lyssna på Träningssurr på Spotify, i din poddspelare eller här.

View this post on Instagram

Ofta när jag springer förbi en löpgrupp hör jag en coach som skriker hög höft med full kraft och av nyfikenhet har jag ibland stannat till och läst in vad publiken gör av informationen. Oftast händer ingenting trots att coachen fortsätter med uppmaningen HÖG HÖFT. Så varför är det så och vad kan vi göra åt vårt sittande löpsteg? Framförallt gäller det att komma bort från att löpning skulle handla om att springa runt och spänna skinkorna, det renderar mer i en teknik där det ser ut som du ska slå personbästa till muggen. Många faktorer spelar in och styrkan samt rörligheten är central men vet personen i fråga hur den ska agera? Dagens övning handlar väldigt lite om styrka utan är en övning som jag använder för att bana in och lära sig ett mönster hur vi ska jobba för att få upp höften och aktivera sätet och underbenet i frånskjutet. Funkar inte instruktionen hög höft så testa något nytt/annat, kanske passar det just dig!? ••• Övningar: Kliv upp på box med gummiband runt höften. Varför: Att använda sätet i löpning är långt ifrån självklart för många. Denna övning hjälper dig att bana i rörelsen i löpsteget och är mer till för att öka förståelsen än att bygga styrka. Belastning: Gummiband efter kapacitet. Att tänka på: Fullt fokus på ett ben och ta inte hjälp av andra benet. Antal: 15-25st/sida Set: 2-4set ••• #jagspringer #löpstyrka #löpning #personligtränare #personligträning #träning #pt #älskalöpning #loverunning #trailrunning #träningsglädje #träningsmotivation #träningstips #träningsinspiration #ultralöpning #löpförsäkring #löparglädje #löpningärlivet #löparglädje #löpningärkul #löpcoach #traillöpning #löpare #löpstyrka #modernlöpfys #denskadefrialöparen

A post shared by Stefan Bjerkegren (@stefan.bjerkegren) on