Prestera på topp

Som ledare måste du nästan alltid vara på topp. Du skall lägga strategier, utveckla nya verktyg, coacha din personal och utvärdera genomförda aktiviteter. Allt detta kräver energi. I massor. 

För en lyckad och produktiv dag kan du ta hjälp av dessa knep:

Planera dagen smart

Lägg upp din dag på ett bra sätt. Hjärnan är inte byggd för att göra flera saker samtidigt – detta tär på din energi istället för att ge energi. Fokusera på en uppgift i taget och gör här konkreta framsteg innan du växlar till en ny arbetsuppgift.

Andas djupt

När du känner dig seg är det första du ska göra att stanna upp och ta några långa, djupa andetag. Slut ögonen och andas långsamt, in genom näsan och ut genom munnen, och upprepa detta tills din hjärtfrekvens saktar ner. Meditativ andning som denna ökar mängden syre i blodet och kan hjälpa dig att sänka blodtryck och hjärtfrekvens samt att få spända muskler att slappna av. Med varje andetag levererar du energigivande syre till varenda cell i din kropp.

Kliv upp och rör på dig

Istället för att dricka kaffe var gång du behöver starta om, pröva att ta korta pauser på 60 till 90 sekunder under dagen för att få igång blodflödet. En gång i timmen ställer du dig upp och sträcker armarna över huvudet, tar ett djupt andetag, svänger armarna från sida till sida eller går upp och ner för en eller två trappor. Det är grundläggande vetenskap: rörelse stimulerar cirkulationen, vilken transporterar mer syre till muskler och hjärna. Mer syre betyder mer energi.

Drick smaksatt vatten

Visste du att det billigaste och enklaste sättet att bekämpa trötthet är att dricka vatten? Även en lätt uttorkning saktar ner flödet av syre till organen, vilket gör slut på din energi. Så det är dags att börja dricka! Många tycker inte om smaken av vatten, vilket gör att det känns svårt att dricka en tillräcklig mängd. Men det finns många sätt att piffa upp ditt H2O – tillsätt en skvätt fruktjuice, en tesked mosade bär eller en skiva citron, lime eller gurka.

Skratta

När skrattade du senast ett riktigt, hjärtligt skratt från magen? Vi vet alla att skratt förbättrar vårt humör, men visste du att det rent fysiskt också minskar spänning och ger dig mer energi? Skratt fungerar som en gigantisk uttänjning av kroppen – cirkulationen ökar, du spänner och slappnar av i musklerna och din andning blir snabbare, vilket skickar mer syre till hjärnan och får dig att känna dig uppåt och utvilad.

Ta en hjärnpaus

Att sitta på ett kontor hela dagen för att lösa problem och planera framåt kan kan få vilken hjärna som helst att bli slö. Ta dig därför tid att regelbundet ”ta en hjärnpaus” för att låta hjärnan vila från stora och viktiga beslutsprocesser. Detta kan med fördel ske genom att ta en minut och titta på en vacker bild. Detta kan du få en omedelbar kick av. Varför? 
När vi ser på en vacker bild, frigör hjärnan kemikalier som förbättrar humöret och stärker ditt immunsystem och båda delar får din hjärna att fungera bättre. Ägna fem minuter åt att titta ut genom fönstret eller ta en paus och se på bilder på nätet på en tropisk strand eller en vacker solnedgång. Fungerar inte detta så skapa en spellista och låt musik bli din hjärnas personliga andningshål.

Ät ett energigivande mellanmål

De mest energigivande mellanmålen är en blandning av nyttiga kolhydrater och protein, en hälsosam kombination som varvar upp din ämnesomsättning och ger dig energifram till nästa måltid. Sikta på intervallet 100 till 200 kalorier och ha några sådana här mellanmål till hands så att du aldrig får en bullrande mage. Några förslag – skivade grönsaker med hummus, luftpoppade popcorn eller en bit av din favoritfrukt med en näve nötter.