Rumänien tar bort skatt på träning

Kent Orrgren, Ordförande Romania Active

Alla medlemskap och prenumerationer på gym, hälsoklubbar och andra fitnesstjänster har blivit skattefria i Rumänien.

Den rumänska regeringen godkände initiativet efter omfattande lobbyarbete av den nyligen grundade branschorganisationen Romania Active.

Som ett resultat har EU-landet Rumänien blivit en av de första nationerna i världen som inför skattefri träning för sina invånare.

I en intervju med brittiska Health Club Magazine säger svenske Kent Orrgren, ordförande för Romania Active och VD för World Class Romania:

”Detta är ett stort genombrott. Den nya lagen är ett värdefult erkännade av betydelsen som fysisk träning har för nationens hälsa och den påverkan som fitnessbranschen har på samhällsekonomin”.

Lagen har resulterat i att alla gym- och hälsoklubbprenumerationer har blivit skattefria och skatteavdragsgilla upp till ett värde av 400 euro (ca 4 500 kr) per år för varje anställd. Det innebär att företag kan erbjuda gymmedlemskap och andra fitnessprenumerationer som skattefria och avdragsgilla icke-löneförmåner.

Skattebefrielsen täcker även företag som erbjuder ”blandad förebyggande vård”, vilket täcker specifik fysisk aktivitet och medicinska prenumerationer som rör återhämtning och rehabilitering.

Fjäder i hatten

Införandet av lagen ses som en av de största vinsterna hittills för Romania Active, som bildades 2021 av en grupp av landets ledande hälso- och fitnessföretag.

Bland Romania Actives mål är att vara i framkant kring alla nya lagändringar som rör hälso- och fitnesssektorn – och att se till att medlemmarna är involverade i utvecklingen av förändringarna.

Organisationen kommer också att arbeta för att höja statusen för hälsoklubbar och gym i regeringens ögon.

De nio grundande medlemmarna i Romania Active är World Class, StayFit, Viva Sports Club, SmartFit, Stejarii Country Club, 4Moving, Elite Gym, Lotus Sport och Habit 30 Fitness.

Sverige

Skatten på gymmedlemskap är i Sverige på 6% och skatten på digitala tjänster 25%.

Friskvårdsbidraget som Sverige haft sedan länge är en lösning som en hel del andra länder tittar på. Friskvårdsbidrag kan ges upp till maximalt 5 000 kronor per år och anställd kan användas till motion eller annan friskvård, till exempel ett gymkort, ridlektioner, frukt, massage med mera