Friskis: Svenska folket rör sig mindre under corona-pandemin än före

Friskis&Svettis ser trendbrott i svenskarnas motionsvanor – Svenska folket rör sig mindre under corona-pandemin än före. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Friskis&Svettis låtit göra. Samtidigt finns ambitionerna där, 43% planerar att träna mer under 2021. ”Nu står det och väger, ska den fysiska aktiviteten sjunka ytterligare eller få ett livsviktigt lyft?” säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Söndag den 24 januari har det gått ett år sedan det första coronafallet landade i Sverige.

En undersökning som gjordes under våren 2020 visade att yngre i högre uträckning rörde sig mer medan äldre blivit mer stillasittande. Den nya undersökningen som avser perioden oktober till december 2020, visar att alla åldersgrupper rört sig mindre. Nästan var tredje (32%) uppger att de tränat mindre jämfört med föregående år. Unga, som i våras tränade mer, rör sig nu mycket mindre.

– Jag tror att många står och väger nu när det gäller träning. Det finns en osäkerhet kring hur man kan och bör träna. Goda vanor är sköra. Det innebär att den här typen av ganska små trendbrott kan ge ringar på vattnet över tid. Inte minst när vi nu ser tydliga förändringar i ungas träningsvanor, säger Susanne Jidesten.

De senaste siffrorna är en stark signal om att rörelse måste prioriteras och att vi behöver fortsätta att vara kreativa för att hitta nya vägar framåt. Friskis fortsätter att utveckla verksamheten för den nya verkligheten med mer träning individuellt, mer utomhus och mer digitalt.

– Även om träningen gick ner något under slutet av förra året vet vi att svenska folket vill träna. Siffrorna visar att 43 procent planerar att träna mer eller mycket mer i år än förra året. Det är en längtan som vi jobbar stenhårt för att möta. Jag är så imponerad över alla som hittar sin pulshöjning i en tuff tid. Vi måste fortsätta att peppa och inspirera varandra, säger Susanne Jidesten.

FAKTA FRÅN UNDERSÖKNINGARNA

  • En tredjedel, 32%, uppgav att de tränat mindre under Q4 2020 jämfört med samma period föregående år.
  • De allra yngsta (18–29 år) är den grupp som i högst utsträckning svarat att de tränat mycket mindre (16%).
  • Män är de som har hållit i sina vanor i störst utsträckning, 49% har rört sig lika mycket jämfört med kvinnor där 40% uppger samma sak.
  • Många planerar att träna mer 2021. 33% något mer och 10% mycket mer.
  • 44% planerar att fortsätta som vanligt 2021.