För en månad sedan skrev vi en artikel med rubrik CrossFit i kris – vad krävs för att vända trenden?. Idag följer vi upp och kollar statusen hos ett par nyckelgym med högt anseende runtom i CrossFit-Sverige. Vi pratar med dessa gym, som vi i Funktionell Fitness-lingo ofta benämner boxar och/eller mikrogym, för att lyssna kring deras tankar kring CrossFit-affilieringens vara eller inte vara.
För Sharam Alborz, grundare och ägare av Vagnhallen i Göteborg (tidigare Vagnhallen CrossFit) var det ett beslut som växte fram sakteligen under många års tid, men som accelererade i kölvattnet av 2024 års CrossFit Games med en atlets dödsfall. ”För oss har det blivit en värderingsfråga. Vi har svårt att stå bakom lika mycket av CrossFit som vi en gång kunde; det är som att det vi förälskade oss i inte längre är detsamma”, förklarar Sharam som annonserade deaffilieringen för sina medlemmar internt i augusti 2024, och sedan publikt mars 2025 i ett Instagram-inlägg.

I Stockholm har flera gym garanterat liknande diskussioner men kommer så klart fram till olika slutsatser. Per Mattsson, grundare och ägare till både CrossFit 162 West och CrossFit Norrtälje, berättar att beslutet står fast att behålla affilieringen: ”Vi kommer att vara kvar tills vidare. Jag tycker man ska betala för något man ”lånar/får” av någon annan som skapat/äger det. Vi hoppas på mer moderna ägare (av CrossFit Inc) framöver och enligt rykten kan det vara sådana ägare på väg in”, svarar Per.
Kring värderingarna verkar Vagnhallen och CrossFit 162 West föra olika narrativ, vilket kan förklara att den ena träder ur CrossFit och den andra står tryggt kvar. För göteborgsgymmet Vagnhallen handlar det om ”en serie återkommande besvikelser som successivt har urholkat vår tillit till CrossFit HQ. Om vi inte längre kan stå stolta bakom varumärket, faller hela affilieringskonceptet på sin egen orimlighet. För även om vi som är insatta kan separera sporten CrossFit från träningsmetodiken CrossFit så heter det de facto samma sak, vilket gör att allmänheten i regel kopplar ihop det”.

Men för Per Mattsson och för CrossFit 162 West är metodiken densamma som den alltid varit, och det är just de värderingarna som gör att de driver CrossFit-gym: ”sporten är inte vad vi sysslar med i huvudsak; vi sysslar med träningsmetodiken och den är fortfarande oöverträffad. Om något bättre skulle dyka upp skulle vi utvärdera och se om det är mer effektivt”.
Bägge ägarna kan också se att mindre framgångsrika gym skulle använda deaffilieringen som ett sätt att spara kostnader. Men dessa gym kommer förmodligen ha kvar samma problem efteråt, håller bägge ägare med om. Dessutom tillkommer kostnader för alltifrån omskyltning av gym till nya personalkläder till arbetstid för extra administrativt jobb.

I Malmö och på CrossFit Fabriken har det också diskuterats CrossFit-varumärkets varande eller icke-varande i fortsättningen. Philip Rylander, grundare och ägare, svarar på mina frågor via mail: ”vi umgås med tanken att släppa affilieringen för åtminstone en av våra två boxar”. Philip beskriver en tankeprocess och utveckling liknande den som Vagnhallen beskriver, men med ett tillägg att ”bemötandet från CrossFit Inc imponerar sällan och därtill har man vid flera tillfällen gått bort sig fullständigt i vården av varumärket […] och sammantaget känns det som att CrossFit-licensen blir dyrare och dyrare men mindre värd och svårare att försvara”.
Det återstår att se. Från samtal med flera boxägare runt om i landet diskuteras frågan om affiliering & deaffiliering på sätt den inte har gjorts tidigare. För många motionärer och gymmedlemmar flyger dessa diskuterar förbi obemärkta. För en del inbitna i CrossFit-världen är det ett ämne nära hjärtat som väcker diskussion. Det var länge sedan som Fittest-dokumentärerna på Netflix drog folk till CrossFit-gymmen och sedan dess har vi haft både pandemi och lågkonjunktur. Philip (CrossFit Fabriken Malmö & Lund) kommenterar att ”många boxar har blivit egna varumärken som står sig väl även utan en CrossFit-affiliering”, men dessa ord kommer också från boxar som stått sig lokalt i sina städer i över ett decennium och haft tusentals människor komma innanför deras dörrar länge nog att uppleva dess magi.