ViktVäktarna riskerar konkurs – efter 62 år på marknaden

Efter mer än 60 år i branschen har ViktVäktarna ansökt om konkursskydd i USA. Nedgångens bakomliggande orsaker tros vara felaktiga strategiska beslut, skulder och nu hård konkurrens från viktminskningsläkemedel som Ozempic och andra GLP-1-alternativ.

ViktVäktarna (internationellt kända som WeightWatchers och senare WW) ansökte nyligen om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA, med målet att skriva av över en miljard dollar i skulder och omstrukturera verksamheten.

En gång i tiden var ViktVäktarna synonymt med viktminskning – genom poängsystem, fysiska gruppmöten och ett starkt community. Men landskapet har förändrats snabbt. I dag möter bolaget hård konkurrens från digitala lösningar och, framför allt, från GLP-1-läkemedel som Ozempic. Dessa var läkemedel ursprungligen tänkta som diabetes typ2-medicin men som visade på framgångar även på människors viktnedgång, och sakteligen arbetade sig in på en ”viktminskningsmarknad”.

Livsstilsprogram som Viktväktarna, baserade på bl.a. socialt stöd och lättanvända system och kostmanualer, möter nu en ny typ av konkurrent där pharma och tech integreras. Ozempic tycks ha blivit symbolen för ett nytt landskap – där gränsen mellan sjukvård, läkemedel och digital livsstilscoaching suddas ut. Amerikanska Fitt Insider förklarar det så här:

”Efter årtionden av varumärkesosäkerhet och strategiska felbeslut försvann ViktVäktarnas tydliga roll på viktminskningsmarknaden. I ett försök att hänga med köpte de den digitala tjänsten Sequence för att kunna erbjuda receptbelagd behandling. Men omställningen slog bakut på deras målgrupp – de lojala användarna försvann, och nya kunder uteblev.”

I Sverige har ViktVäktarna haft en stark lokal närvaro i decennier. Än så länge är det oklart hur den amerikanska rekonstruktionen påverkar den svenska verksamheten, men enligt Affärsvärlden är skuldsituationen allvarlig: totalt cirka 1,4 miljarder dollar.

Framtiden oviss för viktminskningsjätten

ViktVäktarna har ansökt om konkursskydd, vilket ej är att jämföra med att ansöka om konkurs. De två ibland kan förväxlas slarvigt när de översätts till svenska, men för ViktVäktarna rör det sig inte om en nedläggning utan en rekonstruktion. ViktVäktarna förklarar tydligt att den dagliga verksamheten gentemot medlemmar är oförändrad och fortsätter precis som vanligt.

Brittiska BBC skriver: ”Det handlar inte om att människor slutat vilja gå ner i vikt – det handlar om att de vill göra det på ett annat sätt,”

Vad ViktVäktarnas roll under det här kommer att bli, får tiden utvisa. Traditionella viktprogram utmanas nu av en ny generation av aktörer som kombinerar teknik, läkemedel och individanpassning – som lyckas erbjuda snabba resultat och samtidigt minimera en del mänsklig faktor i t.ex viljestyrka och motstånd till beteendeförändring.

Trots olika insatser har WeightWatchers intäkter minskat med cirka 60% jämfört med toppnivån 2012, och förlusterna har uppgått till över 700 miljoner dollar under de senaste tre åren, enligt Fitt Insider. Frågan är om ViktVäktarna lyckas ta sig ur krisen – och om det klassiska varumärket har en plats i framtidens viktindustri.