”Det här är vår vision med hela verksamheten” – Gymlecos vd Monica Sotkasiira om företagets resa och grundvärderingar

Monica Sotkasiira, VD på Gymleco, berättar om varför Gymleco finns, sin egen resa med företaget och vad de jobbar mot och varför.

Företaget är idag norra Europas största tillverkare av gymutrustning. Det som startade med två gymmaskiner har nu växt till över 500 olika produkter. Från ett litet hemmabygge i Sverige till att ha gymutrustning världen över.

Gymlecos showroom i Kina

Hur resan startade

– Träning och hälsa har alltid funnits i mitt liv. Nästan i så stor omfattning att om jag skulle ta bort det helt från min uppväxt så vet jag inte hur mitt liv skulle se ut idag. Förmodligen så hade jag varit en helt annan person och jobbat med helt andra saker i en helt annan bransch.

Jag föddes till en familj med en pappa som redan som ung haft bakgrund i träning och kost och en mamma som också var träningsintresserad. Jag är i princip född och uppväxt på gymmet. Fick hänga med på träningspass i babysittern och dricka proteinshakes från nappflaska.

Kari Jernvall, Gymlecos grundare, och Monica Sotkasiira

När jag var 4 år så startade min pappa familjeföretaget Gymleco och några år efter det så startade min pappa tillsammans med min mamma ett gym fullt utrustat med Gymleco. Det skulle fungera som ett showroom och boozta försäljningen av gymmaskinerna. Många av mina barndomsminnen är just från dåvarande Gymleco men också från gymmet. Jag fick alltid hänga med. Det fanns inte så mycket till val. Jobbet skulle göras som egna företagare och då fick livspusslet anpassas till det. När jag var som minst och inte kunde vara själv hemma så fick jag följa med tidiga mornar när gymmet skulle städas, vara med sena jobbkvällar och följa med på installationer hos gymkunder.

Oavsett hur man tycker att det låter så älskade jag det.

Det jag älskade mest var att följa med på olika fitnessmässor. Många andra barn hade antagligen gråtit på grund av allt gående men jag kunde inte få nog av att gå runt och titta och testa alla träningsredskap, och vara en del av den fantastiska bubbla som fitnessvärlden är!

Monica och hennes sambo Oscar på FIBO-mässan 2022

Glädjen i gymbranschen

Den här bubblan som jag nämner kan nog vara svårt att förstå sig på om man inte själv upplevt den. Det är en väldigt positiv och glad bransch fylld med en mängd härliga människor. Allt från oss som utrustningsleverantörer, till gymägare, till atleter och mycket mer.

Det är något jag ofta kommer tillbaka och tänker på: hur positiv och bra bransch det är, men dessutom hur positiv och bra våra produkter på Gymleco faktiskt är. Att varje dag få jobba med något som är så kul och som faktiskt gör något gott. För att det är det som träning och rörelse gör. Får oss att må bra.

Nu efter dessa år med Covid, ökade fall av depressioner och mera stillasittande har det blivit ännu tydligare hur viktigt träning är. Träning är inte bara estetiskt utan får en att må bättre inuti och inte bara det. Det har gång på gång visat sig att bra grundfysik kan hjälpa en i att motarbeta allvarliga sjukdomar. Så fördelarna med träning är många.

Monica tillsammans med några av Gymlecos ambassadörer

Stolthet för produkten

Tillbaka till hur fantastiskt bra våra produkter på Gymleco är. När jag var liten och omringad av alla gymmaskiner så förstod jag inte det jag gör idag.

Missförstå mig inte. Jag älskade Gymleco redan när jag var liten. Bara nu nyligen, under min privata flytt, hittade jag ”boken om mig själv”. Där kunde jag läsa hur 12 åriga jag skrev att jag så gärna ville jobba med Gymleco när jag blev stor. Det jag däremot har lärt mig med åldern är att vi på Gymleco faktiskt jobbar med produkter som har korrekta rörelsebanor och så pass bra kvalité att de håller år efter år. Det är inget jag hade en aning om där och då.

Idag känner jag en otrolig stolthet i att jobba med Gymleco. Det är produkter som jag utan att blinka kan presentera för vilken gymägare som helst i världen.

Jag vet att våra gymmaskiner ger resultat och att ha träningsutrustning på sitt gym som faktiskt fungerar och dessutom är snygg ger gymägare förutsättningar att lyckas med sin verksamhet.

Hållbarhet först

Jag besöker gång på gång gym som har haft sina Gymleco maskiner sen 25 år tillbaka och dessa används fortfarande under hård träning. Detta gör mig otroligt glad och ger oss på Gymleco ett kvitto på att vi är en del av ett större hållbarhetstänk.

Vi ska inte sälja produkter som slängs efter några år för att de inte funkar som de ska. Samtidigt så ska vi inte tillverka gymmaskiner som är onödigt stora och i och med det behöver mer material än nödvändigt. 

Dessutom, med dagens höga lokal- och driftkostnader, har det blivit mer och mer populärt att tänka på storleken på träningsredskapen. Ingen gymyta ska gå till spillo!

Genom att vi själva designar och producerar vår gymutrustning med en stor produktion i Sverige så kan vi behålla kontrollen genom hela produktionskedjan. Från minsta skruv till färdig produkt. Det betyder att vi kan tillverka våra gymmaskiner utefter våra kvalitets- och miljökrav. Jag är så tacksam över att vi sedan starten och ännu idag kan jobba självständigt med vår produktion. Det här gör att vi kan behålla våra grundvärderingar inom hållbarhet. Det är något jag lägger stor vikt på att hålla fast vid även om vi framöver skulle bli mycket större.

Less is more

Vi har väl alla varit med om att någon gå fram till en gymmaskin för att sedan undra hur man ställer in alla spakar för att gymmaskinen ska fungera korrekt för just mig.

Något vi är noga med på Gymleco är att undvika för många inställningar. Det ska vara enkelt att använda vår gymutrustning.

Jag vet av erfarenhet att många av våra kunder uppskattar enkelheten. Gymmet sparar kostnader på personal som ska instruera och medlemmarna är mer än nöjda, då de faktiskt kan ställa in och göra träningsövningen utan att behöva fråga.

För alla användare

Alla människor är lika men ändå olika. Vissa är korta och vissa långa. Vissa är större till storleken medan vissa är mindre, men majoriteten av all utrustning ska fungera för alla, visst?

Det är lätt att tycka så men verkligheten är en helt annan. Jag som kortväxt vet av egen erfarenhet att marknaden idag är full med gymmaskiner som fungerar på en snäv målgrupp. Därför är vi på Gymleco noga med att våra maskiner är användarvänliga och fungerar för alla. Även oberoende hur stark du är. Du ska kunna börja träna med våra gymmaskiner även när det är din första gång på gymmet. Lika mycket som när du är en atlet som tränar inför en tävling.

– Vi vill att våra kunder alltid ska känna att de gjort en bra och långsiktigt lönsam investering. Våra kunder är det bästa vi vet och därför ser vi alltid till att utgå från deras behov.

Det är det som i slutändan är vår grundtanke och vision med hela verksamheten. Att leverera prisvärd utrustning av rätt kvalitet och funktion så att vi kan bidra till en mer hållbar och friskare framtid. Den visionen hoppas jag att så många som möjligt vill förverkliga tillsammans med oss. Både den som är anställd i företaget, gymägare, atlet eller ett Gymleco-fan.