Intense – nytt svenskt effektivt träningskoncept som erbjuder maximal flexibilitet har öppnat i Stockholm

Boris Kuzmic, Jenny Bellander och Jesper Magnusson

Lördag den 27 augusti invigdes officiellt det sprillans nya träningsstudiokonceptet Intense i nybyggda lokaler på Sveavägen mitt i centrala Stockholm. Här utlovas ”det snabbaste och mest effektiva sättet att komma i bästa form”.

Bakom Intense står de väletablerade branschprofilerna Jesper Magnusson (startade och byggde upp Les Mills i Norden), Boris Kuzmic (entreprenör och tränarprofil som tränat några av världens mest kända artister och atleter) och Jenny Bellander (innehaft flera roller inom produktavdelningen hos träningskedjan SATS samt varit Trainer Manager hos Les Mills Nordic).

Så vad är då Intense?

Jo, det är i grunden intervallbaserade träningspass om 40 minuters där man tränar både kondition och styrka. Studion är uppbyggd i fyra olika ”stationer” där varje station består av tre olika övningar. Passdeltagarna går igenom tre varv på varje station innan de går vidare till nästa, där tre nya övningar väntar. Så fortsätter man tills alla fyra stationer är avklarade – totalt 40 effektiva minuter träning.

Bildkälla: Intense

Intervallupplägget består av 40 sekunders intensivt arbete följt av 20 sekunders återhämtning (då deltagarna även byter övning). Så pågår det tills de tre varven är genomförde på aktuell station. Deltagarna har sedan en lite längre vila för återhämtning och byte till nästa hållplats.

Bildkälla: Sweaty Business/Brian van den Brink

Styrkeövningarna består både av enkla basövningar och en del funktionella, lite mer tekniska övningar. Utrustningen som används är bland annat löpband, roddmaskiner, hantlar, skivstänger, plyoboxar med mera.

Ett stort plus med Intense är ett det på varje station finns videodemos över övningarna på aktuell station, timer som anger arbets- och vilotid samt visare som anger aktuellt träningsset. Detta underlättar för deltagarna som snabbt kan komma in i övningarna och ständigt ha en tydlig översikt över tiden och antal set.

Bildkälla: Sweaty Business/Brian van den Brink

Vi pratade med en av grundarna och företagets vd, Jesper Magnusson, kring Intense-konceptet.

Kan vem som helst delta i era pass?

– I princip, ja. Passen är designade så att man kan välja sitt eget tempo, motstånd och intensitet. Det finns även möjlighet att träna halva passet (20 minuter). Efter hand kan man sedan höja träningsintensiteten.

Bildkälla: Intense/Christian Bellander

Hur ofta rekommenderar ni att människor tränar hos er?

– Vi rekommenderar att man tränar våra pass 1–3 gånger per vecka och gärna kombinerar med någon annan aktivitet, till exempel promenader, löpning, cykla till jobbet, padel eller yoga.

Är det samma upplägg varje gång, eller hur funkar det?

– Under veckan kan man välja mellan tre olika klassvarianter med olika fokus:

Upper Body – fokus på överkroppen, Lower Body – tränar framför allt ben och rumpa samt Full Body som tränar igenom hela kroppen. Vi byter regelbundet övningar och upplägg på passet för optimal variation.

Bildkälla: inten.se

Hur tänker ni kring medlemskap, vad finns det för alternativ?

– Vi erbjuder tre olika medlemskapsalternativ, alla med en månads uppsägningstid, Bas, Plus och Premium. De olika medlemskapen skiljer sig på så vis att man bland annat har tillgång till olika antal pass/månad, möjlighet att ta med gäster med mera. Prisnivåerna ligger mellan cirka 650–1 150 kr per månad. Sedan finns möjlighet att uppgradera så att duschhandduk ingår vid varje träningstillfälle.

YouTubern, programledaren och influencern Margaux Dietz – Bildkälla: Intense/Christian Bellander
Boris Kuzmic och Viktor Frisk Bildkälla: Intense/Christian Bellander

Hur tänker ni kring företagsträning?

– Även här tänker vi flexibelt så att alla medarbetare kan träna på sina villkor, sin tid och även såklart tillsammans med sina kollegor. I grunden kan företag välja mellan två olika paket (100 eller 50 klipp) eller ett helt skräddarsytt upplägg. Sedan kan även människor nyttja sitt friskvårdsbidrag till träning hos oss.

En tydlig trend inom träningsstudios och gym den senaste tiden har varit på mörkare miljöer, en nattklubbskänsla, men ni går åt ett helt annat håll, hur har ni tänkt?

– Ska jag vara ärlig tänkte jag redan när “trenden” började, faktiskt på 90-talet med David Barton i NY och Miami, att det inte var rätt. Ljus är energi. Ljus, speciellt dagsljus, ger oss energi, bättre hälsa, bättre sömn osv. Så när vi designade Intense ville vi ha mycket ljus, helst mycket dagsljus. Men, Sverige är mörkt en stor del av året. Så det är svårt. Efter mycket research så upptäckte vi Brainlit, ett svenskt företag som har skapat ett vetenskapligt biocentrisk ljus, ett inomhusljus som simulerar dagsljus. Så när du tränar hos oss i december får du halva ditt dagsljusbehov under ditt besök. 

– Vi som jobbar på plats har redan märkt fördelarna – efter 8 timmar i tunnelbaneplanet på Sveavägen känner man sig inte ett dugg trött, utan fylld av energi. Att medarbetarna mår bra är bra business.

Oscar Jöback och Lena HolmbergBildkälla: Intense/Christian Bellander

Ni satsar på en, i alla fall vad man ser i Norden, unik flexibilitet där man som deltagare har möjlighet att hoppa på ett nytt pass var tionde minut, berätta gärna om ”tänket” bakom detta?

– Jenny Bellander och jag gjorde ett 100-tal intervjuer med tränande i Stockholm innan vi designade Intense. Vi frågade t.ex. “vad gör det svårt att träna regelbundet?” Många sa att boka ett pass som man gillar, på en tid som passar, är bökigt. Och andra sa att det var svårt att träna själv i gymmet. Så vi har försökt lösa ett verkligt problem som många har att få till sin träning. Du behöver inte boka och kan hänga på en träningsavgång var tionde minut – med digitala instruktioner, och en tränare på plats som hjälper och stödjer dig. 

Hur har ni tänkt kring vilken träningsutrustning som ni valt ut?

– Boris Kuzmic, kändisarnas och idrottsstjärnornas personliga tränare, har valt ut redskap och designat passen för att de ska ge maximalt resultat. En viktig princip har varit att man i Intense-intervaller ska kunna köra “riktig” styrketräning. Tungt om man vill. Explosivt om man vill. Varvat med konditionsintervaller som man också kan anpassa efter sina mål, nivå och dagsform. 

Pelle Sundström (Kraftmark), Brian van den Brink (Sweaty Business) och Stefan Ljung (Kraftmark)

Hur ser ni på framtiden, har ni tankar på att rulla ut fler studios?

– Vi har fått en fantastisk respons redan och vill ge så många som möjligt chansen att träna på sina villkor, när man vill och själv bestämma intensitet och tempo. Så självklart kommer vi att öppna fler studios. 

Stort lycka till, detta blir spännande att följa!

– Tack!

Häng med på resan på Intenses Instagram-konto: @inten.se_fitness