Formtoppen uppgraderar cykelsalen – väljer #IC7 och ICG

Det var i Höllvikens slitna styrkegym, i källaren under fritidsgården, som idén till Formtoppen föddes. Första delen av dagens Formtoppen stod färdigt sommaren 2000 men lokalerna blev snabbt för små vilket ledde till en större tillbyggnad år 2005. Fem år senare öppnades en andra mindre anläggning i Skanör, och för tre år sedan öppnades en tredje anläggning i den norra delen av kommunen i Västra Ingelstad.

Vi frågar Lars Thorell, Master Instructor, hur han skulle beskriva anläggningen med egna ord:

– Vi har en anläggning där alla är lika välkomna och där det är en fantastisk gemenskap, säger Lars. Trots den stora mängden medlemmar präglas Formtoppen av en familjär känsla och är en social mötesplats. Att vi sedan också har tävlande styrkelyftare och CrossFit-atleter visar på bredden och kunskapen som finns på våra anläggningar.

Något som också är viktigt för Formtoppen är ett socialt engagemang. De har erbjudit fri träning för nyanlända, kurser för tonårstjejer i kommunen som inte trivs i sina kroppar, kurser för de som aldrig satt sin fot i ett gym och annat. Formtoppen är också annorlunda eftersom de fortfarande är en förening och inte ett företag med vinstkrav på sig. De har en förening där medlemmarna har något att säga till om.

I början på juli 2018 startade en 18 månader lång process då Formtoppen testade ett stort antal märken på marknaden. Lars berättar att de lät både instruktörer och deltagare cykla på de olika cyklarna för att säkerställa att de tog rätt beslut. Överlag fick IC7 absolut bäst feedback och det var redan från början den cykel Lars ville ha efter att gjort sina egna efterforskningar.

https://www.instagram.com/p/B62cPtOhY8d/

Varför föll valet på ICG?

Fördelarna med ICG och IC7 är många men framförallt cykelkänslan och kvalitetskänslan, säger Lars.

Formtoppen tycker att ICG har en genomtänkt skärm med den mest intressanta datan jämfört med konkurrenterna och även möjligheten att både “bara” trampa eller att träna mer effektivt i de olika zonerna. De tycker också att alla möjligheter med Coach by Color är en fördel, de inbyggda FTP-testerna, appen för att förenkla användande och för att spara sin träningsdata, mervärdet med de andra systemen (Connect och MyRide) som man kan koppla på.

– Helheten blir så otroligt bra! Det blir mycket enklare att förstå vad wattbaserad träning är med ICGs system och produkter. Det är en stor process att gå från RPE-baserad träning (Borgskalan), i bästa fall puls-baserad träning, till wattbaserad träning. Utmaningen gäller både instruktörer som deltagare. Vikten av att skynda långsamt kan inte nog betonas för att få alla med på resan samt använda tekniken.