De börsnoterade gymkedjorna Sats och Actic har gått miste om stora intäkter under pandemin. Nu räds de ytterligare smällar efter höjd beredskap från regeringen och Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer, kommenterar de i en intervju med Dagens Industri.
Till och med september i år handlar det för SATS del om cirka 400 miljoner kronor lägre intäkter än under samma period i fjol. I Actics fall handlar det om ett tapp på ca 140 miljoner kronor, enligt bolagens kvartalsrapporter.
– ”Träningsbranschen har drabbats hårt av pandemin, och även vi. Våra verksamheter i Tyskland och Norge var i stort sett helt stängda under första halvan av 2021, så det är klart att det har varit en tuff tid, men vi har jobbat hårt under hösten och haft en bra medlemstillväxt”, säger Anna Eskhult.
Tidigare i veckan presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för att minska smittspridningen. Längre fram kan det alltså även bli aktuellt med vaccinationsbevis för att besöka gym.
– ”Det påverkar inget på våra anläggningar i dag. Nu handlar det bara om att undvika trängsel, och det klarar vi utan extra insatser”, säger Anna Eskhult.
Hur ser ni på att eventuellt behöva införa vaccinationsbevis?
– ”Vi håller i dagsläget på att titta på olika lösningar för de eventuella kraven som kan komma.”
Sammanlagt driver Actic 170 anläggningar, varav cirka 120 i Sverige, 25 vardera i Norge och Tyskland och en anläggning i Österrike. I Tyskland har Actic sedan en tid tillbaka redan krav på covidpass eller negativt PCR-test.
– ”I Tyskland har vi personal som manuellt kontrollerar detta. I Österrike är det sedan en tid tillbaka stängt”, säger Anna Eskhult.
Sedan pandemins utbrott i februari förra året har Actic-aktien fallit i värde med 50 procent. SATS börskurs har i år fallit med nära 17 procent. Sedan pandemins utbrott med omkring 30 procent, uppger DI.
Hur kommer ni att lösa hanteringen av covidpass om det införs i Sverige?
– ”Vi har QR-läsare som kan läsa covidpass på de flesta av våra gym. På de gym vi inte har kommer vi att kolla manuellt. Vi har tidigare i pandemin kollat covidpass i Danmark, så på SATS har vi redan goda rutiner för detta”, säger SATS kommunikationschef Julie Tellugen Hæhre.