Casall har världens första sport-BH med bevisad livslängd

Bild: Casall Iconic Sky Blue

Casall Sport har som pionjär inom högkvalitativa träningskläder haft en ledande position inom sport-BH i flera decennier och fler än 2 miljoner kvinnor har tränat i en Casall Iconic Sports bra. Nu har Casall, tillsammans med University of Portsmouth, genomfört en unik forskningsstudie för att mäta bröströrelseförändringar hos en sport-BH tvättad 200 gånger.

Bröstvävnad har begränsat inneboende stöd, och kraftiga rörelser kan orsaka skada på anatomiska bröststrukturer. Ett bröst rör sig tredimensionellt (upp-och-ner/fram-och-tillbaka/ sida-till-sida) mellan 4-15 cm vid t ex löpning och en välfungerande sport-BH är därför avgörande för att ge stöd och begränsa bröströrelser under träning – vilket i sin tur minskar bröstsmärtor, obehag och förändringar i utseende.

Casall har under årtionden utvecklat testvinnande modeller med innovation och hållbarhet i fokus. Nu driver Casall utvecklingen framåt igen tillsammans med University of Portsmouth, det ledande forskningsinstitutet inom bröstbiomekanik, BH-vetenskap och brösthälsa, genom att fokusera på hur länge sport-BH:n bibehåller ursprunglig funktion.

”Bara en tidigare forskningsstudie från 2021 har tittat på hur en sport-BH:s funktion förändras av tvätt och i den kunde vi konstatera att redan efter 25 tvättar så ökade bröströrelserna med ca 20% jämfört med när BH:n var ny och otvättad. Vi blev därför väldigt positivt överraskade när vi nu kunde konstatera att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad på bröströrelserna för Casall Iconic Sports Bra efter hela 200 tvättar”, säger Brogan Jones, Senior Research Associate vid University of Portsmouth.

I studien testades även skillnaden i prestation mellan tyger tillverkade av nya fibrer respektive återvunna. Inte heller där kunde någon skillnad observeras varken före eller efter 200 tvättar.

Casall Iconic Sky Blue

”Vi har djup expertis i hur en sport-BH skall vara konstruerad för att ge maximal support, komfort och rörelsefrihet men vi vet också att, precis som för träningstights, så är valet av tyg extremt viktigt för passform och funktion. För tights har vi sedan tidigare 5 signaturtyger i väldigt hög kvalitet som vi vet håller samma prestanda efter 200 tvättar. Nu har vi med samma rigorösa arbete säkerställt att vi kan lova samma sak när det gäller våra sport-BH:s”, säger Lina Forssmed, Head of Buying & Assortment hos Casall Sport.

Att en sport-BH håller många tvättar är den näst viktigaste egenskapen hos den ideala sportBH:n i en tidigare studie med 800 svenska kvinnor som IPSOS genomförde för Casall 2020. Nu finns det för första gången en sport-BH som garanterat gör just det. Casall Iconic Sports Bra finns förutom på casall.com och i Casalls egna butiker även brett distribuerad inom sporthandeln. Storlekar från XS-XL kupa A/B-C/D, i ett stort antal färger med ett rekommenderat pris från 499kr