Internettjänster som kan användas för att träna hemma eller på annan plats omfattas nu av det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda. Det framgår av ett nytt ställningstagande från Skatteverket.
– Skatteverket har gjort en förnyad bedömning mot bakgrund av den utveckling som vi sett i samhället, där allt fler använder olika former av internettjänster som ger rådgivning som liknar den som man kan få på exempelvis ett gym, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Ställningstagandet innebär en ökad möjlighet att använda friskvårdsbidraget. Tidigare har endast enklare appar som exempelvis för stegräkning omfattats. Nu kan friskvårdsbidraget även användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.
– Det blir enklare och tydligare för företagen och de anställda om alla internettjänster behandlas på samma sätt skattemässigt, oavsett var de används, säger Pia Blank Thörnroos.
Träningsredskap i hemmet som arbetsgivaren bekostar är däremot skattepliktiga. Undantag är till exempel gåstavar om de används vid motion till och från arbetet. Undantag gäller också för anställda som på grund av funktionshinder har svårt att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats än i hemmet.
– Reglerna kring träningsredskap påverkas inte av om man tillfälligt arbetar hemma en period, som många gjort under våren, utan av var man har sin huvudsakliga arbetsplats, säger Pia Blank Thörnroos.
Skälet till att alla motions- och friskvårdsappar och internettjänster inte tidigare varit skattefria är att reglerna inte medger skattefrihet för träningsredskap i hemmet. Men nu har Skatteverket ändrat sin bedömning och likställer tjänsterna med träningsstöd som man kan få på ett gym. Det faktum att de kan användas i hemmet ska inte diskvalificera dem, menar Skatteverket.