Ny studie från ASICS: Fysisk träning förbättrar förmågan även hos de skarpaste hjärnorna

I en global studie visar det sig att inaktiva spelare som ökade träningsnivåerna förbättrade sin kognitiva funktion, sitt välbefinnande och sin prestation dramatiskt. Kan träning vara nyckeln till att öka hjärnans kraft?

I ett unikt experiment bjöd ASICS in tävlingsspelare från hela världen, specialiserade på spel som exempelvis schack och e-gaming där spelaren förlitar sig på sin kognitiva förmåga, för att delta i ett träningsprogram. Efter fyra månaders regelbunden träning skärptes deras sinnen avsevärt och de presterade på en ännu högre nivå.

  • Deltagarnas internationella spelranking förbättrades med otroliga 75%, vilket återigen bevisar det nära samspelet mellan vårt sinne och kropp
  • Spelarnas kognitiva funktion stärktes i genomsnitt med 10%
  • Problemlösningsförmågan förbättrades med 9%, korttidsminnet ökade med 12% och bearbetningshastigheten och vakenheten förbättrades med 10%
  • Gruppens självförtroende ökade med 44%
  • Koncentrationen förbättrades med 33%
  • Ångestnivåerna sjönk med 43%.

Forskningen visar att träning kan vara lika effektivt för att stärka hjärnans funktion som att lära sig ett andra språk, läsa dagligen, spela ett nytt musikinstrument eller lägga ett pussel varje dag.

Professor Brendon Stubbs, en känd forskare inom rörelse och mental hälsa, utvecklade och ledde experimentet. Varje deltagare följde ett träningsprogram designat av löparen Andrew Kastor. Programmet innehöll en konditionsträning och styrketräning på medelnivå och ökade deltagarnas träningsnivåer till 150 minuter i veckan. Professor Stubbs mätte deltagarnas mentala förbättring baserat på deras prestationer inom deras olika spelgrenar, kognitiva tester samt genom frågeformulär om deras välbefinnande. Detta skedde under loppet av den fyra månader långa forskningsperioden.

Professor Brendon Stubbs kommenterar resultatet:

– “Vi vet alla att träning är bra för vår mentala och fysiska hälsa men effekten på våra kognitiva funktioner har det inte forskats på lika mycket. Vi ville undersöka effekterna av träning på personer som är beroende av sina kognitiva förmågor – tävlingsinriktade mind gamers. Våra resultat visar betydande förbättringar vad gäller deras kognitiva funktion, inklusive koncentrationsnivåer och problemlösningsförmåga.”

– “Träning stimulerar celltillväxt i hjärnan och ökar snabbt blodflödet till hippocampus och prefrontala cortex, mekanismer som gör att vi bättre kan behålla minnen, bearbeta information och snabbt lösa problem. Om träning kan öka den mentala prestationsförmågan avsevärt hos professionella mind gamers, föreställ dig då vad det kan göra för oss andra. Allt ifrån att öka fokus när du studerar inför en tentamen eller förbättrar vakenheten inför en arbetsprestation. Träning kan verkligen förbättra hjärnans kraft.”

Förutom att visa på att träning förbättrade deltagarnas kognitiva funktion och spelförmåga, fann professor Stubbs också att spelarnas mentala välbefinnande förbättrades avsevärt, med genomsnittliga State of Mind-resultat som förbättrades med 31%. Spelarnas genomsnittliga sinnesstämningspoäng i början av studien var under genomsnittet 58 poäng och i slutet av studien höga 76 poäng, vilket visar den betydande inverkan som träning också kan ha på det mentala välbefinnandet.

Studiens huvudtränare, Andrew Kastor, utvecklade träningsprogrammet för deltagarna. Han menar att:

– ”De här resultaten är häpnadsväckande och visar på kraften i fysisk träning. Många av spelarna kunde inte jogga längre än en minut i början av studien, så deras träningsprogram måste vara måttliga. 150 minuter i veckan låter mycket men när du bryter ner det kan det vara 5 set om 30 minuter. Oavsett dina konditionsnivåer är de mentala fördelarna med träning tillgängliga för alla.”

Inspirerade av experimentet följde ett kamerateam fyra tävlingsspelare när de tränade regelbundet för att förbättra sin ranking på den internationella scenen. Resultatet blev en ny banbrytande dokumentär “Mind Games – The Experiment”, berättad av den internationellt hyllade skådespelaren och kämpen för mental hälsa, Stephen Fry. Långfilmen dokumenterar resan för de fyra deltagarna – Kassa Korley, Ryoei Hirano, Ben Pridmore och Sherry Nhan – som är specialiserade inom schack, mahjong, minne och esport, när de tävlar i professionella turneringar runt om i världen. Se dokumentärtrailern här.

Gary Raucher, EVP, ASICS EMEA sa:

– “Vår grundfilosofi ligger bokstavligen i vårt namn, Anima Sana In Corpore Sano eller ett sunt sinne i en sund kropp. Vi har alltid uppmuntrat till att använda träning för både fysiska och mentala fördelar, men det här är första gången vi har utforskat den verkliga inverkan på kognitiv funktion. ”Mind Games – The Experiment” visar kraften i träning för att vässa sinnet och vi hoppas att alla (oavsett ålder, kroppstyp eller konditionsnivå) blir inspirerade att röra på sig för att hjälpa till att boosta sin hjärna, efter att ha sett dokumentären.”

Mind Games – The Experiment är tillgänglig att streama på Prime Video från och med den 19 januari, 2023.

Mer info om studien

ASICS-studien pågick under maj till september 2022, med 77 spelare från 21 länder som slutförde experimentet. Alla klarade frågeforumläret för hälsoscreening och fyllde i samtyckesformulär innan de deltog.