Olav Thorstad slutar som koncernchef för SATS

I ett pressmeddelande meddelar SATS att Olav Thorstad valt att avgå som koncernchef för SATS-koncernen efter drygt tio år på positionen.

”Efter mer än tio år i branschen, de flesta av dem som VD för Sats Group, har jag nu kommit fram till att det är rätt tid att sluta Det mandat jag har haft under de senaste fyra åren jag har levererat på: SatsElixia slogs samman, synergier utvanns, verksamheten är effektiv och trots en marknad som präglas av hård konkurrens växer vi på alla områden. Det ger en kurs på över en halv miljard i ebitda”, kommenterar Olav Thorstad.

Sats Group ägs av Altor Fund III och TryghedsGruppen. Under Olav Thorstads period som VD har företaget genomgått en stor omställning som har resulterat i stark tillväxt, delvis på grund av fusionen mellan kedjorna Sats och Elixia och verkar idag vara ett mycket lönsamt och robust företag. Ägarna arbetar mot en börsnotering av företaget.

”När vi nu går in i en ny fas av expansion utomlands och notering är det något man måste committa sig till under en längre tid. Denna fas är inte nödvändigtvis den som motiverar mig mest. Jag har varit ärlig i dialogen med ägarna, och vi har kommit överens om att en ny person nu ska ta över min roll”, säger Thorstad.

Arbetet med att hitta Olav Thorstads efterträdare är igång och han kommer att fortsätta i företaget under en tid för att säkerställa kontinuitet.

”För mig är det viktigt att ledarskiftet blir så smidigt som möjligt för företaget och i dialog med ägarna om hur vi gör det här. Jag bidrar i en övergångsfas, och både jag och ägarna är flexibla över hur lång tid fasen kommer vara, säger han.

Samtidigt kommer han att bidra till projekt med andra av Altors portföljbolag, enligt pressmeddelandet från Sats.

”Detta är begåvade ägare som kommer ha dialog med i framtiden också. Jag har valt att inte titta på alternativ till mig själv innan jag har avslutat det jobb jag befinner mig på, så jag kommer så småningom att spendera lite tid med att ta reda på det, säger Thorstad.

Sats Group levererade en ebitda på 465 miljoner kronor 2017, en ökning med 33 procent jämfört med 2016. Driftsomsättningen slutade till slut på 3,25 miljarder kronor 2017, en tillväxt på fyra procent jämfört med året innan.

Den positiva trenden har fortsatt under 2018. Efter sommarens förvärv av Fitness DK har Sats Group cirka 240 gym i Norden och mer än 660 000 medlemmar.