SATS tar in cirka 600 miljoner i nytt kapital

SATS CEO, Sondre Gravir. Foto: Anita Arntzen

Efter börsens stängning den 16 februari meddelade SATS att de skulle genomföra en riktad nyemission för att ta in nytt kapital. Nu är kapitalet i hamn och pengarna kommer att användas för att investera i tillväxtmöjligheter på kort till medellång sikt.

I börsmeddelandet uppger SATS att nettolikviden från emissionen i huvudsak kommer att användas för att säkerställa tillräcklig strategisk flexibilitet.

Som en del av den riktade emissionen har bolaget också fått ett åtagande från sin största långivare om en ettårig förlängning, till september 2025, på 2 miljarder NOK av nuvarande låneupplägg och säkrat mer flexibla villkor, vilket i kombination med emissionen kommer att etablera en robust finansiell plattform för fortsatt tillväxt.

Till Dagens Næringsliv säger vd Sondre Gravir att bolaget tar in nya pengar för att få fart på tillväxttakten framåt.

– Både för att vi ser möjligheten att öppna fler nya center och för potentiella förvärv. Vi har flera aktiva dialoger igång, så vi får se hur och när det blir av, säger Gravir till tidningen.

I Norge spekuleras det lite här och var kring olika uppköpsalternativ som kan vara på bordet för SATS, där nämns bland annat 3T, Spenst och en affär kring Actic, vars börsvärde numera ligger under 200 miljoner kronor.