”Hur kan kan skala upp min verksamhet och hjälpa fler klienter med sin träning?” Det var en fråga NHL-fystränaren Christian Burrus ställde sig innan han påbörjade projektet med att skapa den personliga träningsappen Adapt.
Christian Burrus är sedan 2016 verksam som Developmental Strength and Conditioning Coach inom NHL-klubben Chicago Blackhawks organisation. I den här rollen arbetar han som fysansvarig för klubbens talanger i Nordamerika och Europa.
– Adapt är sprunget ur mitt arbete inom hockeyvärlden. Som fystränare kan man som mest hantera ungefär 15 klienter samtidigt för att upprätthålla en hög servicenivå. Elitidrottare är ett riktigt krävande klientel som kräver ständig kalibrering.
Tidigare har Christian arbetat med att dela träningsupplägg via exempelvis Google Sheet, där klienterna har kunnat inkomma med sina dagliga uppdateringar kring dagsform, mental status med mera.
– Det förstår man ju att det blir ett jonglerande med en mängd data som kan vara klurig att ha full koll på hela tiden. Jag tänkte ofta på hur man skulle kunna göra detta på ett bättre och effektivare sätt.
Dessa tankar blev startskottet till det som idag är Adapt – en hyperpersonifierad träningsapp som dagligen kalibrerar klienternas upplägg.
– Datainsamling är nyckeln till att driva vårt skräddarsydda tillvägagångssätt. Näring, livsstil och aktivitet är alla variabler som användarna dagligen trackar för att få den optimala utvecklingen, skräddarsytt efter varje individs förutsättningar och mål.
Kan du utveckla lite så att det blir tydligare för alla vad du menar att ni gör?
– Absolut. Man börja med att dela in vårt ”tänk” i ett makro och mikronivå. Om vi börjar med makronivån så handlar det bland annat om att allas upplägg utgår ifrån den unika individens hälsostatus, förmåga och målsättningar. Programvaran tar hänsyn om personen i fråga exempelvis har ryggbesvär eller är gravid. En person med en viss begränsning kommer aldrig få in övningar i sina program som står i konflikt med begränsningen. Vi har över 2 000 övningar uppladdade och dessa är alla taggade på dryga 100-talet olika vis för att passa med rätt program.
Och på mikronivån?
– Vi utgår ifrån samma approach som vi har till elitidrottare, nämligen att man ska göra något varje dag. Men det behöver inte nödvändigtvis vara utmanande träningspass varje dag. Beroende på individens input just den dagen så kommer programvaran fram till rätt aktivitet och ansträngningsnivå för den aktuella dagen. Vårt mål är att optimera hälsan, vilket innebär att vi både behöver titta på träning och återhämtning.
Vem är kunden?
– Trots vår bakgrund inom elitidrotten så är detta en lösning som funkar för alla. Detta eftersom alla upplägg är anpassade efter varje persons egna förutsättningar. Vi har även redan etablerade kontakter med idrottsklubbar, organisationer och förbund. Så vi kommer även arbeta mycket mot idrottsvärlden.
Vad tycker du särskiljer Adapt från traditionella pt-appar?
– Många tjänster riktar sig till en massmarknad, men erbjuder ingen eller ganska begränsad personalisering. Uppläggen är antingen helt identiska eller snarlika mellan olika klienter. Adapt rör sig i den andra änden av detta spektrum – hög personifiering samtidigt som lösningen är skalbar och kan hjälpa många människor. Vidare så tar vi stor hänsyn till individens livsstil – hur de ätit, hur de sovit, hur den mentala statusen är etcetera. Faktorer som de flesta tjänster inte alls tar hänsyn, eller om de ber om den informationen så är det ändå inget som har bäring på träningsupplägget. Så arbetar inte vi.
Vad blir tränarens roll när programvaran kan göra mycket av arbetet?
– Många coacher samlar in data om sina kunder; dock kan bara de verkligt exceptionella coacherna agera på data på ett meningsfullt sätt. Det är där Adapt kommer in. Vår teknologi kommer att tillåta att data automatiskt samlas in och används för att justera klienternas upplägg. I grund och botten tillåter vi coacher att skala den bästa versionen av sitt professionella jag till tiotusentals kunder i stället för bara till en handfull.
Svenska tränarprofiler involverade
Med sig på resan har Christian Burrus ett team av välmeriterade elittränare. Däribland Kristian Skarphagen, som även han har varit verksam inom Blackhawks organisation, tidigare i Frölundas verksamhet och på senare år i den europeiska proffsligan KHL. En annan profil i verksamheten är tränarprofilen Matthew Griffiths, som ansvarar för Adapts internationella expansion.
Kristian, varför valde du att haka på just det här konceptet?
– Förutom att jag och Christian Burrus är tidigare kollegor och gillar varandra så såg jag direkt potentialen i projektet. Möjligheten att hjälpa många människor med en riktigt bra och individuellt anpassad upplevelse. Som tränare är det ständiga dilemmat att tiden är begränsad, vilket begränsar hur många man kan hjälpa.
Matthew, hur tänker du?
– När jag fick höra talas om detta så kände jag genast att jag ville vara en del utav det. För mig är helheten avgörande – att ta hänsyn till både body och mind i en och samma lösning. Det är fantastiskt och jag vill att så många som möjligt ska få möjligheten att ta del utav det?
Hur har ni prissatt tjänsten?
– Klienterna tecknar sig på en prenumerationsmodell som löper månatligen. Kostnaden är 29 USD per månad.
Vad är planerna för den närmste framtiden?
– Vi kikar ständigt på utveckling av appen. Mental hälsa och nutrition är områden där vi kommer lägga kraft och tid på framöver.
Vad är målet?
– För närvarande hanterar våra coacher stora volymer klienter med en mycket hög nivå av programanpassning. Vi vill föra ut vår tjänst till massorna genom att arbeta med coacher eller företag med stor räckvidd.
Stort tack för pratstunden och stort lycka till!
– Tack!