Urbanista släpper ett par helt solcellsdrivna hörlurar

Det svenska ljudföretaget Urbanista meddelar att de snart kommer att lansera världens första solcellsdrivna trådlösa, aktiva brusreducerande hörlurar – Urbanista Phoenix.

Företaget har redan ett par soldrivna over-the-ear-hörlurar, Urbanista Los Angeles, som Fast Company lyfte fram i sin ”2022 World Changing Ideas”-lista.

”Vi började arbeta med det i oktober förra året när vi började arbeta med Los Angeles-produkten”, säger Urbanistas varumärkes- och marknadschef Tuomas Lonka. ”När vi lanserade den produkten under våren förra året mottogs det på ett fantastisk vis, så vi visste tidigt att vi även ville göra en in-ear-produkt.”

”Hörlurarna i sig bär inga solceller; det arbetet faller på laddningsfodralet, som kontinuerligt laddas upp från exponering för alla former av utomhus- eller inomhusljus”, säger Giovanni Fili, vd för Exeger, det svenska företaget som levererar fodralets solcell.

Egentligen finns det inget behov av sladdar och kablar (Urbanista har dock utrustat fodralet med USB-C-laddningsport). Det uppges att hörlurarna kan spela musik i åtta timmar på en laddning, och att laddningsfodralet kan ge tillräckligt med energi för 32 timmars uppspelning.

”Med klimatförändringarna känner vi att vi bidrar på vårt lilla sätt till en bättre värld”, säger Fili. ”Våra kunder vill hjälpa till att förändra världen, och vi hittar sätt att hjälpa dem att göra det på ett sätt där de inte behöver kompromissa med sin livsstil.”

Phoenix-hörlurarna har in-ear-detection, vilket innebär att de känner av när de inte är i öronen och kan se till att de inte av misstag tar emot telefonsamtal eller annan telefonaktivitet.

Hörsnäckorna går att ansluta till två ljudkällor samtidigt. De erbjuder också möjligheten att styra uppspelningen genom att trycka på utsidan av hörsnäckorna.

Enligt The Verge är det säljstart först till senhösten, och då till ett pris om 149 euro – cirka 1 550 kronor.