Weight Trainer-coacher skapar hållbara livsstilsförändringar åt sina klienter

Från vänster: Josef Andersson, Charles Mellin och Melinda Gustafsson

Olika typer av viktminskningskoncept har genom åren kommit och gått och metoderna varierar. Ett koncept som stått sig starkt genom åren och levererat sunda och hållbara livsstilsförändringar åt tusentals människor är Weight Trainer.

Weight Trainer är ett personligt anpassat viktminskningsprogram där deltagarna tränar tillsammans med, och blir coachad av en personlig tränare, en träningspartner vars enda uppgift är att motivera deltagarna till att uppnå resultaten de strävar mot.

Vi pratade med Weight Trainer-coacherna Josef Andersson (Endorfin Alingsås), Charles Mellin (Empower Wellness Göteborg) och Matilda Gustafsson (Puls Skövde) för att höra mer om deras arbete och upplevelser från rollen som Weight Trainers.

Vad tycker ni är det bästa med att arbeta som Weighttrainers? 

Charles: Det bästa skulle jag säga först och främst är upplägget på coachträffarna som är strukturerade efter teman som ger möjlighet att föra öppna diskussioner i gruppen. I dessa diskussioner kan alla kan ge sina egna tankar, åsikter och berättelser för att tillsammans stötta varandra genom resan. Det andra är portalen där medlemmen får tillgång till allt material som vi kommer att gå igenom och mer, samt har möjlighet att dokumentera sina resultat och skriva direkt till sin hälsocoach när någon fråga dyker upp. Detta gör så att en medlem får många olika verktyg för att lättare kunna nå sina mål. 

Matilda: Det är utan tvekan att få följa alla klienter som utvecklas och växer som människor! Att få följa olika livsstilsförändringar är både roligt och spännande. Mitt jobb är att vägleda deltagarna under deras resor och förse dem med verktyg och låta dem göra förändringen. Det bästa är att konceptet kombineras på grupp- och individnivå. Dels möter deltagarna andra som genomför en förändring och dels arbetar de med sin egen förändring. Tillsammans delar gruppen utmaningar och framgång samt ger mig som coach stor motivation i mitt arbete.

Josef: Det är ett smidigt sätt att få in personer som i vanliga fall inte skulle besöka ett gym. Många som jag har coachat via Weight Trainer har gått från att tycka gym är något otäckt, främmande och inte för dem. Till att bli en tränande person som är bekväm på gymmet och hittar nya aktiva vänner. 

Att hjälpa andra förstå att träning är fyllt med glädje, gemenskap och high fives! 

Beroende på hur mycket hjälp deltagaren behöver för att nå sitt resultat finns Weight Trainer-konceptet i två olika upplägg, ett lite kortare – en månad och ett längre – tre månader.

Beskriv skillnaden mellan att jobba som PT/instruktör eller annan roll på gymmet och att vara Weight Trainer-coach? 

Josef: Den stora skillnaden är att som ”vanlig” PT så blir det lätt att man försöker uppfinna hjulet på tok för många gånger. Varje ny kund ska ha sin specifika mall att köra efter. Med Weight Trainer som verktyg är det lätt att få kunden att själv styra sin väg till en hälsosamma och aktiv livsstil. 

Matilda: Som Weight trainer får jag en nära kontakt med mina klienter som baseras på ett ömsesidigt förtroende. En relation där jag får ta del av glädje, sorg och framgång. Jag får möta klienter precis där de är och tillsammans gör vi en plan för att nå klientens önskade mål. 

Charles: Skillnaden mellan att vara Weight Trainer-coach och PT är att som coach kan man gå in mer på djupet och stötta medlemmen till att själv ändra sin livsstil. Via coaching kan medlemmen därför bli starkare med sig själv och arbeta mot sina mål även när coachen inte är där. Effekten blir därmed oftast mer bestående vilket är anledningen till att det är ett sådant starkt verktyg inom livsstilsförändring. 

Man brukar säga att resan är målet, och detta stämmer väldigt bra in på de flesta människor som genomgått ett Weight Trainer-program. Både för deltagaren och för coachen. Många gånger leder upplevelserna till bestående relationer långt efter avslutat program.

Har du någon speciell kundhistoria att dela med dig av?

Matilda: Mitt första möte med en klient som berättade att hon var osäker och trodde inte att hon skulle klara resan med Weight Trainer. Jag lyckades motivera henne till att testa och idag träffar jag henne på gymmet med ett nytt självförtroende! Hon har ökat i vikter på träningen och redan gått ned ca 10 kg på 6 veckor. Jag motiveras av hennes kämparglöd och hur hon vågade ta chansen att förändra sitt liv! 

Josef: Känns som jag har hur många som helst! Det bästa med Weighttrainer är den glädje som kunder får och som jag själv får tillbaka så mycket energi och kärlek ifrån. 

Jag startade med Weight Trainer för 4 år sen och idag så jag fortfarande coach och nära vän till flera av de som körde Weight Trainer med mig då! Bara jag tänker på att kunder har stått ut med mig så länge gör att jag får ett leende på läpparna. 

Ska jag ta en specifik kund som jag är enormt imponerad så är det kvinna som har gjort en otrolig resa på många plan. Jag tror jag träffade henne 3–4 gånger innan jag såg henne le första gången. Efter några veckor så kom hon till träningarna med ett leende på läpparna och hade en helt ny energi, hållning och utstrålning. Hennes nyvunna energi gjorde så att hennes chef uppmärksammade henne.

Charles: Jag skulle gärna lyfta en reflektion från en av mina klienter:

”Weight Trainer kom in i mitt liv just när jag kom till en punkt där jag insåg att jag behövde ta tag i min hälsa. I mitt fall gällde det inte endast att gå ner i vikt, utan jag behövde delen med kost och att vara hälsosam och sund generellt också. Tillsammans med en grupp hade vi en mycket duktig PT där vi hade pt-klasser samt träffar då vi gick igenom viktiga delar som träning, kost och den mentala biten som alla är en viktig del av en sund livsstil. Tack vara programmet har jag fått så mycket inspiration och motivation att jag nu har fortsatt min resa med att vara hälsosam och att träningen har blivit rolig och en del av min rutin och vardag.”

Är du nyfiken på Weight Trainer-konceptet och hur det skulle kunna passa in i din verksamhet? Läs gärna mer här.