Analytiker förutspår: Apple lanserar hälsoförsäkring 2024

Apple kommer att börja erbjuda sjukförsäkringar 2024 som kommer att bygga på hälsodata från Apple Watch, förutspår analytiker.

CCS Insight tror att Apple kommer att ta sina trevande första steg in på den amerikanska hälsoförsäkringsmarknaden i samarbete med en stor försäkringsgivare, genom att använda hälsodata som den redan samlar in för att ge dem en konkurrensfördel gentemot konkurrenter.

Apple samlar redan in data som blodtryck, syrenivåer i blodet, EKG-avläsningar och kroppstemperatur från klockan, samt hjälper människor att reglera sin medicinering. Med tillhörande enheter kan Apple Watch och iPhone även användas för att övervaka tillstånd som diabetes.

Analytikerna tror att tillgång till så rik data kommer att ge företaget ett försprång på försäkringsmarknaden och göra det möjligt att minska kostnaderna för konsumenterna.

”De i en stark position att göra detta”, säger Ben Wood, chefsanalytiker på CCS Insight. ”De har en mängd personliga hälsodata genom Apple Watch. Om de slår ihop några av punkterna kan de bli en mycket konkurrenskraftig sjukförsäkringsaktör och det kommer potentiellt att ha stor inverkan på strukturen på sjukvårdsmarknaden i USA.”

Trojansk häst?

Ett sådant drag skulle väcka frågor om huruvida Apple lanserade klockan med det långsiktiga målet att ge sig in på den lukrativa sjukförsäkringsmarknaden. Wood tror inte att klockan lanserades med den ambitionen i åtanke, men att Apple nu ser den som ett sätt att förbättra sina tjänsteerbjudanden.

Wood menar att Apple Watch startade som en modeaccessoar, men att vd:n Tim Cook styrde in klockan mot hälso- och träningsområdet, och som mottogs väl av konsumenterna”.

”Jag tror inte att det var en trojansk häst för att komma in i det här, jag tror bara att det har varit en naturlig utveckling. Helt plötsligt tittar de på den insamlade datan och säger: ”ska vi gå in i sjukvårdsbranschen?”