Tips: Hemmaträning – bästa sommarträningsprylarna

Sommarsemestrarna är på ingång för många och innebär en möjlighet att få loss mer tid till träning. Här tipsar vi om bra, snygga och smarta träningsprylar som enkelt får plats i resväskan.

Musik och ljud

Träning och musik är sedan gammalt. Men idag kan hörlurar användas till mer än så. Feedback på din ”performance” direkt i öronen från din löparapp, coachning via din virtuella personlige tränare och att kunna följa träningspass på din padda/telefon/app utan att störa din omgivning är bara ett axplock av användningsområden för dagens träningslurar. Viktiga parametrar vid val av träningslurar är såklart vilken träningsform de ska passa till (behöver du höra omgivningen eller inte), bra ljud (kan ej överskattas) och passform (ingen vill ha lurar som stör träningen) samt att de klarar av svett (förvånansvärt många ”träningslurar” fallerar på denna punkt). Helst ska man se till att införskaffa ett par som är helt sladdfria, alternativt med en kort sladd mellan själva lurarna med blåtandskoppling till telefon/padda.

Kvalitetsmärket Bose första, helt trådlösa, in-ear-hörlurar ger tydligt och kraftfullt ljud. De är konstruerade för att sitta bekvämt på plats och är fulla av teknik som hjälper dig att pusha på under träningen. Med fem timmars batteritid räcker kapaciteten till även längre träningspass och samtal. Hörlurarna kommer i tre olika färger: svart, blå eller orange.

Jabra Elite Sport ger dig en fin ljudkvalitet för både musik och samtal. Extra plus är att hörlurarna även kan mäta puls och VO2 Max. Lurarna kommer med ett batteri som ger 4,5 timmars samtalstid och lyssningstid på en laddning.

Styrketräning/motståndsträning

På sommaren (eller generellt på resande fot) kan det vara trixigt att få till varierad styrketräning. Men med hjälp av ett, eller flera, smidiga tools kan du få till inspirerande och kvalitativa styrkepass – utan att behöva betala för övervikt på flyget.

Mini bands är ett lättanvänt mångsidigt träningsredskap. Ett utmärkt redskap för att värma upp med, eller som redskap i styrkepass. Casalls snygga mini bands har med sitt tygöverdrag bättre hållbarhet för utomhusbruk men även inomhus, då naturgummi är känsligt mot ljus och yttre påfrestningar.

Träna hela kroppen med hjälp av Abilica Power Sling. Med detta multifunktionsverktyg används din egen kroppsvikt för att skapa motstånd. Slingan är justerbar och kan snabbt och enkelt anpassas. Två justerbara handtag för armar och ben möjliggör en lång rad övningar. Slingan kan användas såväl inomhus som utomhus och kan fästas i exempelvis dörrar, grenar, ribbväggar eller gungställning.

PRF Resistance Tube från Casall är ett mångsidigt redskap för motståndsträning av alla muskelgrupper oavsett var du befinner dig.

Långa motståndsband är effektiva redskap för funktionell träning som hjälper dig att träna styrka, flexibilitet, smidighet och snabbhet. De flesta varumärken har sina varianter, men vi tycker att Decathlon erbjuder riktigt prisvärda varianter i helt godkänd design.

Hopprep

Hopprep är supersmidiga träningsredskap att ta med sig. Perfekta för att användas i uppvärmningen inför exempelvis löpning eller i ett konditionspass.

Nike Fundamental Speed Rope är ett snyggt hopprep med justerbar längd som är tillverkat i slitstarkt material.

Casall PRF Jump Rope är ett hopprep i stilren design som är perfekt för rörlighets-, koordinations-, explosivitets- och uthållighetsträning. Tack vare handtagen, som ger bra grepp, och den justerbara längden kan du hoppa smidigt och i höga hastigheter.

Träningsappar

Ibland kan motivationen och kunskapen vara ett stort hinder i träningen, men idag finns det gott om digital hjälp, inte minst genom en uppsjö av träningsappar. Här får ditt personliga intresse såklart styra vad som är relevant. Vi tipsar om ett par appar som kan vara värda minst ett test:

Strava

Strava är enkelt förklarat en app som mäter tid och distans på din träningsrunda och fungerar för många olika träningsformer. Stravaanvändarna finns över hela världen och det har skapats tusentals banor/spår/segment (en sträcka tex en stig eller en backe där du ”tävlar” om bästa tid). Eftersom appen har växt enormt under senare år kan du hitta segment i princip vart som helst där det cyklar eller springer människor.

Freelethics

Freelethics är in digitala AI-coach i mobilen. Personliga träningsupplägg baserat på din individuella nivå. Fokus på högintensiv och effektiv träning. Uppgradera medlemskapet en nivå så kan du även få hjälp med kostupplägg.

Runkeeper

Grym app med fokus på löpning (går dock att logga andra konditionssporter/träningsformer). Över 45 miljoner medlemmar globalt.

Mized

Mized är en svensk app/träningsverktyg där du kan planera, genomföra och registrera din träning. Mized är en app för träning, med färdiga träningsprogram för olika mål och i olika nivåer, designade av några av landets vassaste PT:s. I Mized finns massor av färdiga träningsprogram inom olika områden, t ex styrketräning, löpning eller simning. Du väljer ett valfritt program som du sedan följer för att få successiv progression i din träning, steg för steg mot dina mål. Det gör att appen inte bara ger dig övningar utan även successivt utvecklar dig och din träning. Du kan följa var du befinner dig i din programmering och du kan också se filmer på hur specifika övningar ska utföras och du kan också dokumentera din träning.

Nike Training Club

Fantastisk app för dig som gärna vill ha ett stort urval program och övningar som kan ge dig varierad träning och en vältränad kropp. Appen täcker det mesta från styrke- och konditionsträning till yoga. Du bestämmer själv längden på dina träningspas, hur mycket hjälp du vill ha och om du vill använda utrustning. Alla övningar visas med både med bilder och video

Seven Minute Workout

Den ultimata appen för dig med riktigt begränsat med tid. Appen har över 30 miljoner ”medlemmar” och har fått extremt mycket publicitet.

Pocket Yoga

För dig som gillar/vill testa yoga är Pocket Yoga helt rätt. Appen är enkel att använda och kräver ingen uppkoppling, så du kan träna hemma i vardagsrummet, ute i naturen, på semestern, eller var du vill. Innan du börjar kan du välja mellan olika nivåer och hur länge du vill hålla på.

Yogobe

Yogobe är en svensk plattform som erbjuder onlineträning med många av nordens bästa tränare/instruktörer med fokus på yoga, men där finns även andra träningsformer och annat bra innehåll inom det breda begreppet ”hälsa”. 

Efter träning

Moss & Noor är ett svenskt hudvårdsvarumärke som utvecklar produkter speciellt framtagna för dig som tränar. Perfekta att ha med till gymet eller till duschen efter löprundan. Alla produkter är boostade med verksamma ämnen som din kropp har extra behov av vid träning och fysisk aktivitet. Produkterna produceras i Sverige och är fria från alkohol, parabener, färgämnen samt mikroplaster.