Svenska idrottsforskare i Silicon Valley hjälper världsstjärnor att prestera bättre

Silicon Valley Exercise Analytics (SVEXA), ett svensklett innovativt företag för fysisk träning, meddelar att de har skrivit kontrakt med Getty Sports Science som investeringspartner för att driva lanseringen av sina nya analysverktyg på sportmarknader över hela USA, Europa och Asien. Dessutom tillkännagav SVEXA samarbeten med Activio och det svenska simlandslaget med målet att bidra med beräkningar och algoritmer för att optimera träning och prestation för sina kunder och idrottare.

SVEXA tillhandahåller en mängd tjänster till professionella idrottare och klubbar, från konsultarbete till att skapa algoritmer som strukturerar hanteringen av alla olika dataströmmar, till deras kompletta intelligenssystem för träningsoptimering. SVEXAs team är nära kopplat till toppuniversitet som Stanford, Oxford och Karolinska Institutet, har publicerat hundratals vetenskapliga artiklar, och har en kombinerad erfarenhet från decennier av arbete med idrottare i världsklass i en lång rad olika sporter. Nu konsolideras deras kunskap och görs tillgänglig för tränare och idrottare. Med SVEXAs intelligensplattform, med en kombination av artificiell och mänsklig intelligens, kan professionella idrottsorganisationer optimera träningsupplägg, öka prestationsförmågan, minska skadorna och hålla sina idrottare på planen eller i loppet.

Nyligen testades SVEXAs algoritmer genom att förutsäga resultaten (tiderna) för simmare i VM i Korea i månadsskiftet juli/augusti. Sveriges huvudtränare, Johan Wallberg, kommenterar utfallet ”Vi blev förvånade över hur exakta förutsägelserna var! Det genomsnittliga felet var bara 0,3%! Framöver kommer SVEXAs analyser och intelligenssystem att ge våra tränare extremt värdefull information om hur vi säkerställer att våra idrottare alltid får individualiserade träningsrekommendationer och är i toppform vid rätt tidpunkter.”

Mikael Mattsson, SVEXA:s VD tillägger:

”Vi är otroligt stolta över vårt unika team, som kombinerar djup kunskap inom områden som träningsfysiologi, metabolomics och andra biomarkörer, bioinformatik och artificiell intelligens med en ordentlig förståelse för tränarnas praktiska situation. Med det här teamet såg vi en möjlighet att gå längre än den typiska dataanalys som erbjuds idrottslag och idrottare idag, där vi integrerar våra kompetenser för att skapa verkligt individualiserade rekommendationer.”

SVEXAs algoritmer och analyser kan också användas för att förbättra träningsförståelsen och träningsrekommendationerna samt optimera tester för deltagarna inom fitnessindustrin. Activios VD Moris Lahdo förklarar:

”Eftersom klubbägare och fitnesskedjor ständigt söker sätt att förbättra sina medlemserbjudanden och förbli konkurrenskraftiga är det givet att autentiska lösningar och innovativa upplevelser gör medlemmar mer benägna att återvända till sin lokala klubb samt stanna kvar längre. Eftersom Activio levererat dessa lösningar i över 16 år vet vi mycket väl hur det ska fungera. Våra lösningar har kontinuerligt bidragit till ökat träningsnärvaro, ökad motivation och förbättrad träningskunskap i hela Skandinavien. Samarbetet med Svexa kommer att ge än högre värde för de fitnessklubbar, skolor och idrottslag som använder vår nya lösning.”

SVEXA har tidigare lanserat sin Athlete Advisor, där idrottare och motionärer dagligen kan svara på enkla frågor för att få ett individualiserat värde för hur redo de är för hård träning, s.k. Readiness level. Beräkningen är baserad på nästan 10 års tester av professionella idrottare och kontinuerliga justeringar av forskarna. Athlete Advisor kommer snart att vara offentligt tillgänglig för nedladdning i iOS- och Android-appbutikerna.

Viktiga funktioner i SVEXAs kompletta intelligensplattform (kombination av artificiell och mänsklig intelligens) inkluderar:

  • Player Passport som visar idrottarens individuella profil genom att integrera tränings-, prestations- och återhämtningsdata med varje idrottares unika biologiska, fysiologiska och psykologiska reaktionsmönster.
  • Analys i realtid av idrottarens reaktioner och status, baserad på SVEXAs algoritmer.
  • Enkla verktyg, som bygger på djupa analyser, för att förenkla dagligt beslutsfattande för tränare och idrottare.