Coneline – effektiv och säker träning med svänghjul

Coneline – effektiv och säker träning med svänghjul

Med introduktionen av produkten Coneline Full-Forcer har uppfinnaren och entreprenören Kjell Insulander tagit svänghjulsträningen till nästa nivå. Aldrig förr har en maskin erbjudit så mångsidig och effektiv träning och på sistone har flera profilerade personliga tränare, såsom Patrik Rapp, Seth Ronland och Joakim Dettner tagit till sig produkten och använder den i sin dagliga verksamhet.

Sweaty Business fick till en pratstund med Kjell Insulander:

Vad är svängshjulsträning?

Kjell Insulander

– Svänghjulsträning är egentligen ingenting nytt. Exempelvis har Nasa använt den tekniken för styrketräning i viktlöshet och forskning har visat på stora fördelar jämfört med traditionell viktträning. Med svänghjulsträning (engelska: flywheel training eller isoinertial training) accelerar du ett svänghjul istället för att lyfta en vikt. Kraften övervinner svänghjulets tröghet och laddar detta med rörelseenergi. Energi som du själv sedan får bromsa i den excentriska fasen. Detta innebär att motståndet alltid är optimalt och den returnerade energin likaså! – Genom hela rörelsen och i varje repetition, oavsett trötthet.

För de som inte har koll, vad är excentrisk träning?

– När du böjer och sträcker på en led arbetar dina muskler antingen koncentriskt eller excentriskt. Koncentriskt innebär att dina muskler drar ihop sig och muskeln blir kortare medan excentriskt innebär att dina muskler förlängs samtidigt som du kontraherar dem.

Hur fungerar detta?

– Under upp / drag -rörelsen (koncentrisk fas) sätts ett svänghjul i rotation. När linan når sitt ändläge fortsätter svänghjulet att rotera och linan dras tillbaks. Bortsett från ytterst försumbara friktionsförluster, returneras all energi (kraft x sträcka) i ner-rörelsen. Det är bromsningen av denna kraft som ger den excentriska träningen. Och om man vill ha mer excentrisk energi och få sk. excentrisk överbelastning eller eccentric overload, så laddar man bara svänhjulet med mer energi koncentriskt genom att använda fler muskler eller muskelgrupper i den fasen.

Hur kom du in på den här banan och skapade produkten Coneline Full-Forcer?

– Det började redan 2010 med att jag kom i kontakt med ett par före detta studenter från GIH och KI i Stockholm. De hade vetenskapligt studerat svänghjulsträning och varit delaktiga i utvecklingen av en så kallad YoYo – maskin. Nu ville de skapa en säljbar produkt.

Jag var vid den tidpunkten VD för Hallings Metallkomponent AB som stod för konstruktionen samt en prototyp. År 2011 lanserades kBox. Den mottogs väl av framförallt fysioterapeuter och elittränare världen över.

2013 valde vi dock att gå skilda vägar och vi fokuserade istället på Hallings och dess kärnverksamhet.

Men tankarna på svänghjulsträning klamrade sig envist kvar. Kanske berodde det på kBoxen i källaren som utnyttjades så flitigt av hela familjen. Den var fantastisk.

Tiden gick och ju mer jag funderade, desto mer utkristalliserade sig en bättre produkt. Jag kunde helt enkelt inte låtas bli. Med målet att skapa världens bästa svänghjulstränings-maskin, startade jag mitt CAD-program och efter otaliga 3D-solider, kalkyler och 2 prototyper, presenterades Coneline på Fitnessfestivalen 2016.

Vilka fördelar finns det gällande svänghjulsträning jämfört med traditionell styrketräning?

– Tja, det finns en hel del. Som jag tidigare var inne på så är motståndet är automatisk variabelt och oändligt – det finns litet eller inget behov alls av att byta vikt, användaren får maximal eller optimal belastning i alla vinklar samt en maximal belastning i varje repetition. Vidare är vår produkt ergonomisk och säker – man kan exempelvis använda en väst som avlastar ryggen från stora vridmoment och man slipper tunga vikter på ryggen. Slutligen så tar produkten upp en väldigt liten träningsyta och är enkel att flytta på vid behov

Personliga tränaren och ägaren till Sports Performance Center i Västerås, Patrik Rapp kommenterar:

– Jag var ute och letade efter en svänghjulsmaskin och kikat på lite olika innan jag bestämde mig för just Coneline. Det som gjorde att jag valde just den var den längre linan och att designen ger mer rörelsefrihet åt olika håll. Jag föll också för att svänghjulet satt under maskinen, det kändes säkrare i jämförelse med andra produkter. Det blir ändå en jäkla fart på svänghjulen och med trötta klienter som ska pressa sig till max vill jag alltid undvika olyckor. Till sist tyckte jag att designen och utseendet på maskinen har överlägset alla andra. Och hur jag än vrider och vänder på det så spelar det ju faktiskt roll hur saker och ting ser ut, speciellt i dagens träningsbransch.

https://www.instagram.com/p/BhuZJMzgHth/?taken-by=sportperformancecenter

https://www.instagram.com/p/Bhgx82tBE9L/?taken-by=sethronland