Siffran du precis läste och reagerade på kommer från undersökningen “Svenskarnas idrottsvanor”. Den gjordes av Riksidrottsförbundet och där framgår det att 1.7 miljoner människor helst av allt löptränar på sin fritid och att 1 miljon föredrar att svettas på en cykel. Det säger en hel del om att det finns människor där ute som kan göras till nya PT-kunder.
När starten gick för Stockholm Marathon den 4 augusti 1979 var antalet startande runt 2 000 personer, vid startlinjen 2017 stod 13 209 personer redo att ta sig an utmaningen att ta sig mellan start och mål. Det är inte bara cykling och löpning som intresserar svenskarna utan både triathlon och längdskidåkning uppvisar liknande trender. Många av dessa utövare har också prestationsinriktade mål och vill träna systematisk för att utveckla sin prestation.
Här har träningsanläggningarna och personliga tränare chansen att haka på trenden och skräddarsy och erbjuda tjänster för utveckling inom till exempel cykling eller löpning. För vem vill inte få hjälp att slå personligt rekord under ett segment i Strava på vägen till jobbet, eller att få ett framgångsrikt träningsupplägg för triathlon av sin personliga tränare?
För att kunna hjälpa dessa kunderna behövs både kunskap och kompetens inom de fysiska och psykologiska komponenterna som påverkar uthållighet och kondition, något som många personliga tränare och andra typer av coacher saknar. För att råda bot på kompetensbristen lanserar Konditionsidrott Educations i höst Sveriges första längre vidareutbildning inom Kondition och uthållighet för personliga tränare och terapeuter. Endurance Training Specialist heter utbildningen och det är en nio dagar lång utbildning som gör att du som jobbar med träning kan öka din kunskapsnivå och erbjuda dina kunder helt nya tjänster.
Vi på Sweaty Business har fått ta del av innehållet och det låter spännande att utbildningen lägger stor vikt vid evidensbaserad och applicerbar kunskap. Under utbildningen får deltagarna med sig många viktiga kunskaper från ämnen som idrottsfysiologi, grenspecifik konditionsträning, teknikutveckling och olika intressanta konditionstester som exempelvis laktatmätning och profilering av prestationsförmåga. Styrkedelen i utbildningen kommer bland annat ge studenterna en god förståelse för metodiken för individanpassad styrketräning av olika typer av konditionsidrottare.
En stor del av utbildningen kommer att beröra urval när det gäller att bygga individanpassade pass och göra långsiktiga program för både cyklister, triathleter och löpare. Kunskaper som bidrar till att deltagarna kommer kunna erbjuda sina kunder framgångsrika och evidensbaserade träningsupplägg som utvecklar både motionärer och elitidrottare.
Lärarkåren på Konditionsidrott är välmeriterad och inkluderar några av sveriges mest erfarna utbildare och coacher inom konditionsträning. T.ex. kommer en av Europas främsta idrottsfysiologer, Mikael Mattsson, som också är prof. vid Stanford att föreläsa under utbildningen.
Om du nyfiken på utbildningen så kan du kan läsa mer om utbildningen här.