Google och Samsung teamar upp för att förenkla datadelning mellan tränings- och hälsoappar

På sin Google I/O developer conference för en tid sedan lanserade Google och Samsung initiativet Health Connect, en ny satsning som kommer att förenkla datadelning mellan hälso- och träningsappar.

För närvarande är det relativt svårt för utvecklare att komma åt och synkronisera dessa data, så Health Connect kommer att ge dem en rad tjänster och API:er för att göra detta enklare.

– Health Connect låter dig lagra och få tillgång till hälsorelaterad information över enheter med användarens samtycke, ta ut all standardkod, ta hand om säkerhetsproblemen, men också låta utvecklare blanda den informationen, kommenterar Sean McBreen, som leder utvecklarupplevelsen för Android på Google.

Han betonar även att Google arbetar nära Samsung i detta projekt, så framöver kommer även appar som Google Fit, Samsung Health, MyFitnessPal, Leap Fitness, Withings och andra att börja använda detta nya API.

I huvudsak kommer Health Connect att fungera som ett clearinghouse (mellanhand) på enheten för hälso- och träningsdata. All data finns på enheten och är krypterad för att säkerställa användarintegriteten.

– Användare kommer att ha full kontroll över sina sekretessinställningar, med detaljerade kontroller för att se vilka appar som begär åtkomst till data vid varje given tidpunkt, förklarar Google. Detta innebär också att användare enkelt kan stänga av åtkomst eller radera data som de vill.

Om flera appar tillhandahåller samma data kan användarna välja vilken som ska prioriteras.

Betaversionen av Health Connect är nu tillgänglig för utvecklare på Google Play så att de kan börja bygga på den och testa sina appar.