På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet kommer att genomföras den 9 oktober och arrangören Marathongruppen har stora förhoppningar om att det kommer att kunna arrangeras i princip som normalt, men riktar samtidigt kritik mot myndigheternas senfärdighet.
Den 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon var planerad att arrangeras den 5 juni, men redan i höstas kommunicerade arrangören Marathongruppen ett reservdatum om inte loppet skulle kunna genomföras enligt plan. Nu är beslutet taget. Det bli en höstmara i år.
– Vi har arbetat in i det längsta för att skapa ett säkert och attraktivt evenemang den 5 juni men har nu kommit till punkten att vi blivit tvungna att ta beslutet att flytta till hösten. Vi har väldigt goda förhoppningar om att kunna arrangera loppet på ett bra sätt den 9 oktober. Det viktigaste nu är förstås att hela samhället samverkar för att få ner smittspridningen så att vi så småningom kan börja öppna upp igen, säger Christer Clefberg som är evenemangets projektledare hos Marathongruppen, och fortsätter:
– Givet den vaccinationsplan som finns och de signaler vi får från myndigheterna gällande kommande lättnader i restriktionerna för vår typ av evenemang, känner vi oss säkra på att kunna genomföra loppet i oktober. Men självklart följer vi uppdateringarna och kommer anpassa evenemanget efter de eventuella restriktioner och riktlinjer som kan vara aktuella i oktober.
Just myndigheternas förståelse och hantering av motionsevenemang hittills är något som Marathongruppen dock är kritiska till.
– Idrotten har lidit enormt mycket av de, i många fall naturliga och rimliga, restriktioner som följt av pandemin. Motionsevenemang, som till stor del finansierar den ideella breddidrott vi ser i Sverige, har i princip varit belagda med näringsförbud sedan mars i fjol. Vi vet att vi skulle ha kunnat arrangera ASICS Stockholm Marathon på ett säkert sätt utan trängsel och folksamlingar den 5 juni, om vi exempelvis fått lyda under samma regler som gäller för butiker, säger Daniel Almgren som är verksamhetschef för Marathongruppen.
Just folkhälsoaspekten är något som glömts bort i regeringens och myndigheternas arbete, menar Daniel Almgren.
– För oss är det helt ofattbart att folkhälsobefrämjande aktiviteter som motionsidrott regleras hårdare än shopping och nöjen. Att planera ett evenemang som ASICS Stockholm Marathon tar tid, och arbetet påbörjas ofta minst ett år i förväg. Det gör också att det är viktigt att veta vilka spelregler som finns, vad vi ska förhålla oss till. Vi och andra motionsevenemang har gentemot myndigheterna tydligt visat hur vår process ser ut, när våra deadlines går. Men förståelsen tillbaka är inte alls lika tydlig. En plan för återöppnande gällande vår typ av verksamhet hade redan behövt vara på plats, säger Daniel Almgren men tillägger:
– Nu ser vi verkligen fram mot att möta alla våra grymma deltagare i oktober. Ert stöd och er förståelse under detta år betyder mycket.
I samband med flytten av ASICS Stockholm Marathon flyttas även övriga evenemang under ”marahelgen”. ASICS Stockholm High Five kommer att arrangeras den 8 oktober, och Minimaran och Leos Minsta Maran, den 10 oktober.