Jag får ibland frågan vad som skiljer en helt ok personlig tränare mot en tränare av världsklass. Mitt svar inkluderar alltid vidareutbildning! Jag får lika ofta frågan av nyutexaminerade tränare hur de ska göra för att etablera sig i yrket och bli framgångsrika. Jag svarar alltid att du ska törsta efter ny kunskap!
Du förstår säkert vart denna krönika kommer landa. Jag vill med denna text belysa hur viktig det är med kompetensutveckling. För din egen skull, för dina klienters skull och för yrkeskårens skull.
Flera faktorer för att lyckas
Att bli en framgångsrik PT är en tuff process som inkluderar både hårt jobb, ständig utveckling och lite tur. Vissa saker som påverkar hur duktig du kommer bli är svåra att styra över själv. Gymmet du jobbar på kanske lägger ner, din chef ger dig inte tillräckligt mycket stöd eller så råkar dina klienter ut för saker som har en negativ inverkan på er träning. Men en sak som du alltid kan styra över själv är din inhämtning av ny kunskap. Det finns kurser varje vecka som passar dig som vill bli en bättre tränare, det finns miljontals böcker att läsa (själv kom jag igenom cirka tjugo böcker förra året) och det finns otroligt mycket duktiga kollegor runtom i Sverige som gladeligen tar emot dig under en förmiddag för att diskutera hur hen lägger upp sina pass.
Att vara PT år 2020
Detta yrke växer sig starkare för varje år och de klienter vi får ta hand om ställer allt högre krav på vår förmåga och kunskap. Att vara personlig tränare innebär inte längre att skrika på kändisar som behöver tappa fettmassa och bygga muskler inför en filminspelning.
Att vara PT idag innebär att analysera komplexa individer som ofta har en kappsäck av erfarenheter och en relation till träning som kanske inte är så positiv, där du måste möta personen där hen är för att inte ytterligare bidra till hens negativa uppfattning om träning.
Att vara PT idag är att finnas till i människors psykiska utveckling likväl som deras fysiska utveckling, och därmed behöva ta hand om och hjälpa till i motgångar så väl som medgångar. Du måste kunna analysera vart din klient har sitt nuläge i relation till uppsatta mål.
Att vara PT idag innebär att vi måste se hela människan utifrån ett biopsykosocialt perspektiv, där lära ut korrekta knäböj enbart är en pusselbit i det tiotusenbitarspussel som är vår klient.
Vi är på rätt väg!
Jag ser dessa utmaningar som ett kvitto på att vi som yrkeskår gör ett bra jobb! Att vi får möta klienter med större utmaningar samt att våra klienter lägger sitt förtroende hos oss måste betyda att vi har lyckats att befästa vår plats som ett självklart inslag i hälso- och träningsbranschen.
För att hålla igång detta viktiga arbete och ytterligare stärka vår position är jag övertygad om att det behövs ännu mer kunskap och erfarenhet. Vi behöver fortsätta vidareutbilda oss inom alla områden som vi berör idag, likväl alla områden vi kan tänkas beröra i framtiden.
Sluta inte utvecklas!
Fortsätt göra ett grymt jobb, fortsätt utbilda dig, fortsätt prata med dina kollegor och se till att ge dig själv en klapp på axeln. Vi har kommit en lång bit från att bara bli associerade med spegelselfies och diktatorer som skriker på våra klienter att göra fler burpees (även om jag fortfarande får göra det andra alternativet då och då). Vi är numera ett självklart inslag i människors liv och jag blir lika stolt varje gång jag läser att en kollega har hjälpt sin klient att uppnå mål som de båda kanske trodde var nästan omöjliga!
Vad tycker du? dela gärna med dig av dina tankar på inlägget i våra sociala medier eller droppa mig ett mail på adressen nedan.