WHO:s nya riktlinjer: Rör dig mellan 2,5 och 5 timmar i veckan

Efter tio år uppdaterar nu världshälsoorganisationen, WHO, sina riktlinjer för fysisk aktivitet. Två och en halv till fem timmar i veckan borde vi ägna oss åt till exempel raska promenader eller dans – och vi bör minimera stillasittandet.

Sitta still är skadligt, rör på dig helst mellan två och en halv till fem timmar i veckan och att röra på sig bara lite är bättre än att inte röra på sig alls, det är några av huvudbudskapen i WHO:s uppdaterade riktlinjer. Världshälsoorganisationen skriver också att upp till fem miljoner dödsfall per år skulle kunna undvikas om människor globalt rörde på sig mer.

Hur skiljer då de nya riktlinjerna från de gamla?

Ökad volym: Tidigare rekommenderade man minst 150 minuter i veckan, nu förordar de 150-300 minuter i veckan. Om du inte gör detta så är varje ökning värdefull.

Minska stillasittandet: Världshälsoorganisationen rekommenderar också att du ska minska på ditt stillasittande, det har man inte sagt förut.

De nya riktlinjerna har tagits fram utifrån en sammanställning av befintlig forskning. Riktlinjerna kan variera mellan olika åldersgrupper – är du till exempel äldre rekommenderas också balansträning. Att styrketräna stora muskelgrupper lyfts fram som mycket viktigt. Sannolikt kommer de nya riktlinjerna extra lägligt när många människor har minskat sin fysiska aktivitet under coronapandemin till följd av bland annat mer hemarbete och stängda träningslokaler.

Bildkälla: sportscience.se

Läs de om nya riktlinjerna här.

Läs rapporten ”Estimating the global economic benefits of physically active populations over 30 years (2020–2050)”