Apple Fitness+: Vad kan vi lära oss av lanseringen?

Apples intåg på onlineträningsscenen är nu ett faktum – plattformen Apple Fitness+ har gått live på ett antal engelskspråkiga länder (Sverige får vänta tills vidare. Alla pass på plattformen sker on demand.

Så vad kan man ta med sig från teknikjättens lansering? Här kommer en snabbsummering:

▶️ Enkelhet – Apple arbetar ständigt med att göra en så smidig användarupplevelse som möjligt. Har du Apple Watch loggar du in med hjälp av den och all din träningsdata sparas automatiskt på din profil samt att exempelvis din puls och annan relevant data för det specifika passet kommer upp på din skärm (telefon, tv eller padda). Senaste modellen av Apple Watch mäter även syresättningnivån i blodet. Vilket ger användaren en bild av konditionens utveckling över tid.

▶️ Personlig kundresa – exempel: För den som är nybörjare presenteras utbud som tillhör nybörjare, när användaren blir mer van och får en bättre fysik så flyttas de till ”nästa nivå”.

▶️ Inkludering – Ett brett spektra av människor baserat på kön, etnicitet och även instruktörer med funktionsnedsättningar.

▶️ Pedagogiskt – Flera olika instruktörer i bild, som alla gör varianter på samma övning för att så många som möjligt ska kunna delta på sina individuella villkor. Tydliga instruktioner via ljud och grafik.

▶️ Utbud – I lanseringsskedet levereras 200 pass, fördelade över 10 olika träningskategorier. Detta kommer att utökas längs med vägen.

▶️ Tid – Eftersom många upplever sig ha svårt att ”hinna träna” har Apple paketerat alla pass om 10, 20, 30 upp till 45 min.

▶️ Utrustning – I cykel-, löpbands- eller roddpass kan användaren använda utrustning från vilket varumärke som helst. Kommer Apple i en relativt snar framtid producera egen träningsutrustning? Sannolikt så. Givet exempelvis Pelotons framgångsresa så finns det en enorm potential för Apple inom detta område.

▶️ Musik – Borta är tiden när användaren tvingas lyssna på musik de inte tycker om under ett pass. Användaren kan själv, till varje pass, välja mellan hela nio olika musikstilar.

▶️ Priset – Under 9.99 dollar/månad eller 79.99 dollar/år för allt innehåll är bara WOW!

Pratar vi om att sänka trösklar för att få fler att röra på sig så måste man säga att Apple här är något stort på spåren 👏. För konkurrenterna så höjdes ribban rejält i och med denna lansering.