BLX vill göra klättring mer tillgängligt för alla

Foto: Tor Johnsson

En riktig bra klätterhall under namnet BLX Bouldering Club finns nu sedan slutet av augusti på taket av Mall of Scandinavia. Klätterhallen är en av de modernaste anläggningarna i Europa.

Bakom anläggningen ligger bland annat den 16-åriga klättringstalangen Elise Mannerstråle. Redan som 11-åring satte hon upp målet att bygga en alldeles egen klätterhall. Sagt och gjort – i hennes sovrum byggde hon med sin pappas hjälp upp en klättervägg.

Elise Mannerstråle

Några år senare står BLX Bouldering Club färdig i Skandinaviens modernaste shoppingdestination. Kort innan öppningen hittade Elsie sin dagbok från barndomen där hon hade skrivit upp sina mål – att bygga en riktig bra klätterhall och tävla i OS.

Sweaty Business fick till en pratstund med Elise.

Varför ville du öppna en egen klätterhall?

– Jag vill vara med och bidra till att göra klättring mer tillgängligt samt se till att ha de bästa förutsättningarna för min egen del. Jag tävlar på högsta nivå och har stora ambitioner med min klättring och behöver träningsmöjligheter som stöttar detta.

Vad tycker du är utmaningen med befintliga klätterhallar?

– Vi har fokuserat på ett läge som många kan ta sig till på ett enkelt vis, en inramning som gör det välkomnande för alla, inte bara de mest inbitna klättrarna.

– Sedan har vi satsat på ett upplägg som matchar den moderna klättringen. Tidigare har klättringen mest premierat de som är väldigt starka i fingrar och armar. Den moderna klättringen kräver mer mångsidighet. Styrka, rörlighet, balans och explosivitet, för att nämna några egenskaper. Detta attraherar en bredare målgrupp.

– Den ”nya” stilen kunde man i somras beskåda för första gången på OS i Tokyo. Och denna hall ger också möjligheten för mig och mina landslagskompisar, som driver hallen, att nå bättre resultat i internationella tävlingar och i längden även på OS.

Foto: Tor Johnsson

Det känns även som att exempelvis Parkour, hinderbanelopp och tv-format som Ninja Warrior bidragit till att öka intresset för klättring?

– Absolut, så är det helt klart. Att vara en bra klättrare är en stor fördel i alla aktiviteter/sporter som du nämner.

Vilka är er målgrupp?

– BLX riktar sig till alla från nybörjare till avancerade. Vissa klättrar ett fåtal gånger per år och andra flera gånger i veckan.

Du nämner just tillgänglighet som en nyckel, hur arbetar ni med detta mer än att finnas på plats i ett stort köpcenter dit man kan komma lätt med och utan bil?

– Vi samarbetar bland annat med Generation Pep, som arbetar för att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan till ett aktivt och hälsosamt liv, för att nå ut bredare än vårt eget nätverk och kanaler når.

– Vi har exempelvis erbjudit gratisdagar till barn och ungdomar vid fler tal tillfällen. Vi byggde faktiskt en klättervägg vid Rinkebyskolan och hade gratis prova-på för barn och ungdomar där vid flera tillfällen.

Foto: Tor Johnsson

Om man som nybörjare vill prova på klättring hos er, vilka alternativ finns då?

– Om man vill köra drop-in lite spontant så har vi varje dag mellan 17–20 (helg 11–16) tränare på plats som kan hjälpa en i gång och supporta med tekniktips.

– I övrigt har vi kurser för både vuxna och barn. Vi har även träningsprogram för vuxna som man kan följa på egen hand.

Hur är det med skador?

– Det är relativt liten skaderisk i vårt koncept. Väggarna är maximalt fyra meter höga och golvet består av en mjuk och skonsam matta att landa på om man faller eller hoppar ned. Det kan hända att utövare stukar en fot eller så, men vi skulle säga att det är väldigt säkra förhållande.

Vilken utrustning behövs?

– Bekväma kläder som man kan röra sig relativt fritt i samt skor är att rekommendera. Det finns klättringsskor att låna på plats, men det är inget måste. Eftersom höjden inte är särskilt hög så behövs heller inga selar och säkerhetslinor.

– Vi har även en barnvägg som är anpassad efter barnens fysiska förutsättningar.

Fakta om Elise Mannerstråle

  • Är sedan 3 år del av det svenska landslaget och har tävlat i Europa och på junior-VM
  • Svensk juniormästare i sin åldersklass
  • Hon går nationellt idrottsgymnasium med inriktning klättring och ekonomi
  • Kom nyligen (3 okt) på 3:e-plats i SM för vuxna
  • Hon har sedan 3 år tillbaka målet att leva på klättring och kvalificera sig till OS 2028
  • Förutom tävlingsklättring så klättrar hon också en del utomhus i Sverige och utomlands, som exempelvis Grekland, Frankrike, Tyskland, Österrike och Finland