Försäljningen av energidrycker ökar kraftigt – fyra gånger så mycket som 2010

Svenskarna dricker energidryck som aldrig förr – det senaste året slår alla rekord – hela 74 miljoner liter. Fyra gånger så mycket som såldes under 2010.

Mellan juni 2022 och 2023 köptes 87,3 miljoner liter av olika sport-, vitamin- och energidrycker i livsmedelsbutiker.

Energidrycker stod för 85 procent av den försäljningen. Det går att jämföra med 2010 då 18,8 miljoner liter sport-, vitamin- och energidrycker köptes. 

Vad är energidrycker?

Svensk dagligvaruhandel definierar energidrycker såhär: ”Med energidryck avses en läskedryck som är sötad med socker eller sötningsmedel och som innehåller koffein (över 15 mg/100 ml) och/eller andra uppiggande ämnen t.ex. ginseng, guarana, taurin, B-vitaminer.”

De flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein. En burk energidryck ger ofta lika mycket eller mer koffein som en kopp kaffe.

Finns risker

Livsmedelsverket ser risker med den ökade konsumtionen, bland annat kan det leda till ett ökat sockerintag. Men det finns också andra bieffekter som skiljer sig från drycker som till exempel läsk.

 Det är framför allt att vissa energidrycker innehåller höga halter av koffein. Det kan orsaka sömnbrist och ordentlig hjärtklappning, säger Johan Ålander, toxikolog på myndigheten till SVT.

Från tandläkarhåll varnas för risken för dålig tandhälsa. Intag av energidryck fräter nämligen på tänderna – trots att många är fria från socker. Det är dryckernas ofta låga PH-värde som ställer till det. Den som dricker mycket energidryck riskerar i längden att få frätskador på tänderna.

Avråder barn och unga

Livsmedelsverket avråder barn och unga att dricka energidrycker på grund av koffeinhalterna.  

 Vissa energidrycker motsvarar omkring tre koppar kaffe. Det finns också så kallade shots, där koffeininnehållet har koncentrerats.

Huruvida det behövs regleringar för att minska intaget av energidrycker vill inte Livsmedelsverket svara på, men skulle ökningen fortsätta i samma takt som de senaste åren kan situationen behöva ses över.

 Då skulle jag önska att vi får ett regeringsuppdrag att se över det hela så politikerna kan fatta ett beslut om hur man ska hantera den frågan, säger Johan Ålander.

Halter av koffein i energidrycker*

  • Energidrycker på den svenska marknaden varierar oftast i storleksordningen 250-500 ml per dryck. Koffeinhalten i energidrycker sträcker sig vanligtvis mellan 32-80 mg/deciliter i olika produkter.
  • En burk energidryck på 250 ml med en koffeinhalt 32 mg/dl motsvarar i koffeinmängd ungefär en stor kopp bryggkaffe på 2 dl (bryggkaffe med koffeinhalt på cirka 44,5 mg/dl).
  • En burk på 250 ml med 80 mg koffein/dl innehåller 200 mg koffein vilket motsvarar ungefär tre koppar kaffe.
  • Det finns också så kallade ”shots”, där koffeininnehållet i en burk energidryck (250 ml) har koncentrerats till 50 ml.
  • Risken att överdosera och må dåligt av koffein är större ju högre koncentrationen av koffein är i drycken.

*Källa: Livsmedelsverket